10 Milli Silahımız (Tamamen Yerli)

0

Türkiye uzun yıllardır zırhlı araç, uçak ve silah gibi büyük sanayi gerektiren araç ve gereçleri kendi üretemediği için yurtdışından alıyordu. Fakat son yıllarda üretme anlamında ciddi adımlar atılmış durumda. Günümüzde pek bilinmese de Türk Silahlı Kuvvetleri için pek çok silah, Türk mühendisler tarafından tamamen yerli malzemeler ile üretilmekte. İşte bu silahlardan bazılarıni eniyilerlistesi.com olarak sizlere sıraladık ;

1. Milli piyade tüfeği MPT

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin piyade tüfeği ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilen MPT M16’ların 2 yıllık bir geliştirilme süreci sonunda ortaya çıktı. 4 kilo ağırlığında 600 metre etkili mesafesi bulunan ve 20 mermi alan bu tüfek, 2011 yılından beri makine ve kimya endüstrisi kurumu tarafından üretilmekte. Ayrıca bu silahın sır gibi tutulan projesi Amerika’da bir silah şirketine kaçak olarak satılmaya çalışılırken yakalandı ve bir fabrika müdürü tutuklandı.

2. Bora 12

Makine ve kimya endüstrisi kurumu tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk keskin nişancı tüfeğidir. Pakistan silahlı kuvvetleri’nin düzenlediği bir yarışmada Amerika, İngiltere ve Çin gibi ülkelerde kullanılan diğer keskin nişancı tüfeklerinin geride bırakmıştır. 1200 metre etkili mesafe sahiptir. Ayrıca Bora 12 Azerbaycan ordusuna da ihraç edilmekte ve Azerbaycan ordusunda da aktif olarak kullanılmaktadır.

3. Kobra Zırhlı Tekerli Araç

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin istekleri doğrultusunda yol ve doğa şartlarında sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmek için Otokar tarafından Cobra tasarlandı. Kobraların pek çok farklı versiyonu bulunmaktadır. 9 kişilik mürettebat taşıma kapasitesinde, hafif silahlarla donatılmış aynı zamanda 4 x 4 olan bu zırhlı araç, 1997 yılından beri ülkemizde üretilmektedir.

4. Anka İnsansız Hava Aracı

Tehlikeli bölgelerde keşif gözetleme ve hedef tespiti için geliştirilen Anka, Türk havacılık ve Uzay Sanayi tarafından yapıldı. 2010 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirdi ve tüm testlerden geçerek 2013 yılından itibaren aktif olarak kullanılmaya başlandı. Normalde gözcü uçağından çok daha büyük olan Anka’nın yeni modellerini silahlandırarak insansız bir saldırı aracı geliştirilmesi planlanmaktadır.

5. Roketsan Tanksavar Füze Sistemi

Barındırdığı yüksek teknoloji sayesinde çok hafif, ama çok yüksek tahrip gücüne sahip bir füzedir. Roketsan üretimi olan bu füze helikopterlerde kullanılmak üzere üretilmiştir. Savaş alanlarındaki tüm zırhlı araçları imha edebilecek olan bu füze aynı zamanda lazer güdümlüdür. Fırlatıldığı andan itibaren pilot tarafından hedef’e kitlelenebilir ya da havada hedef değiştirerek başka bir hedefe yönlendirilebilir.

6. T129 Atak Helikopteri

Türk havacılık ve uzay sanayi tarafından üretilen bu helikopter taarruz için üretilmiş bir araçtır. Hafif ve diğer helikopterlere göre çok daha hızlı ilerlemektedir, aynı zamanda manevra kabiliyeti de yüksektir. Hafif silahlarla donatılan T129 Atak, Dünya da kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteridir.

7. Altay Milli Tank

2007 yılında Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi tarafından başlatılan çalışmalar sayesinde modern savaş meydanlarına uygun bu tank ortaya çıktı. Ağır bir ana muharebe tankı olan Altay’ın, diğer tankların aksine hareket kabiliyeti yüksektir. Ayrıca tankın kimyasal biyolojik, nükleer ve radyoaktif ortamlara rahatlıkla girebilmesi için özel bir koruyucu sistem geliştirilmiştir. Diğer tanklar da bulunmayan ilginç bir diğer sistemde tanksavarlara karşı geliştirildi. Geliştirilen bu sistem Altay tankını imha etmek için atılan bir roketatar mermisini çok kısa sürede havada algılıyor ve otomatikman tanksavar mermisini havada imha ediyor. Tank 2017 yılının başında seri üretime geçiş yaptı.

8. Som Füzesi

Her parçası TÜBİTAK tarafından geliştirilen Som füzesi şu anda seri üretimde ve Türk silahlı kuvvetlerinin envanterine girmiş durumda. Bu füzenin 300 kilometre menzili bulunuyor ayrıca hedefe giderken kendi küçük kanatçıkları ile yön değiştirebiliyor ve havada diğer füzeler tarafından imha edilemiyor. GPS ile 300 kilometre ötedeki bir hedefe kendi kendisine gidebilen bu füze, ayrıca havadan, karadan ve denizden fırlatıldığı gibi çok yüksekte  tahrip gücüne sahiptir

9. Milgem Milli Gemi

Milli ve gemi kelimelerinden ortaya çıkan Milgemin 2004 yılında büyük bir gizlilikle çizimleri bildirildi. 2005 yılında ise inşaa süreci başladı. 3 yılda bitirildi ve 2008 yılında denize indirildi. 99 metre uzunluğundaki Milgem son teknolojik sistemler ile donatıldı. Gemide korunma için torpido aldatma sistemi, saldırı için ise pek çok ağır top bulunmakta. İlk üretilen Milgem aktif olarak şu an Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanıyor. İkisinin üretim aşaması devam ediyor.

10. TFX Avcı Uçağı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin elinde bulunan F-16’ların 2030 lı yıllarda emekliye ayrılması üzerine yine dışardan uçak almak yerine bu tarihten itibaren göklerde kendi uçağımız ile uçmak hedefleniyor. Türk havacılık ve uzay Sanayi tarafından şu an tasarım aşamasında olan TFX ler F-16’ları geride bırakacak. 2020 li yıllardan sonra seri üretime geçmesi planlanan TFX lerin Dünya üzerindeki en iyi avcı uçağı olacağı söyleniyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.