14 Mayıs 2020 En İyi İftar Menüsü ( Arnavut Böreği)

1

  1. Gün iftar menümüzde Arnavut Böreği tarifi, sahurda ise yumurtalı ekmek tarifimiz var. Sohbet konumuz da eski geleneklerden “diş kirası” âdeti. Bu gün artık ramazan ayının son 10 gününe girmiş bulunuyoruz.

21. Gün İftar Menüsü

Yayla çorbası

Poşette tavuk

Arnavut Böreği

Fırın Sütlaç

Kuru Üzüm Hoşafı

Arnavut Böreği Tarifi

Arnavut böreği adı üzerinde Arnavut kökenli vatandaşlarımız çok daha lezzetli yapıyor. Ben de bu tarifi onlardan aldım. Çok sevdiğim Muradiye Teyzem ellerinden öpüyorum. Zamanında senden öğrendiğim tarifi buldum defterimde. Dün yaptım böreğini afiyetle yedik. Hakkını helal et!

Malzemeler

1 kg un

1kg pırasa

½ çay bardağı sıvı yağ

1tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

2 yemek kaşığı sirke

2 bardak ılktan az sıcak su

½ çay kaşığı kuru maya

150 gram margarin ya da tereyağı gibi malzemelerinizi daha ucuza almak isterseniz market indirimlerini takip ederek gerçekleştirebilirsiniz.

Arnavut Böreği Hazırlanması ve Sunumu

İç harcını hazırlamak için pırasları güzelce yıkayıp ayıklıyoruz. Sonra incecik kıyıyoruzve kavuryoruz. İçine tuz, pulbiber ve karabiber ekleyerek soğumaya bırakıyoruz. Hamurumuzu yapmaya başlıyoruz.

Un,tuz, su, sirke ve mayayı katarak hamurumuzu yoğuruyoruz. Bi 15 dakika dinlendirdikten sonra 10 adet beze yapıyoruz. Her bir bezeyi tabak büyüklüğünde açıp erittğimiz tereyağı fıça ile sürüyoruz. 5 beze olduğunda hepsini üst üste koyup kocaman bir yufka yapıyoruz. Bunun için merdane kullanabilir ya da elinizle açabilirsiniz. Bu yufkayı yağlanmış tepsiye yerleştiriyoruz.

İkinci 5 bezeyi de tabak büyüklüğünde açıp yağlıyoruz ve hazırladığımız iç harcımızı tepsiye yerleştiriyoruz. İkinci yufkamızı da açıp üzerine kapak yapıyoruz. Kenarlarını kurdele gibi kıvırıp üzerini havuç dilimi şeklinde kesiyoruz. En üste kalan yağdan sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırının içinde 30 dakika kadar pişiriyoruz. Eğer pişmediyse üzerinin ve altının kızarmasını bekliyoruz. Ondan sonra fırından çıkarıp Arnavut böreği üzerini hafifçe sütle ıslatıyoruz. İftarda sıcak sıcak yiyoruz. Afiyet olsun!

Sahur Tarifi Yumurtalı Ekmek

yumurtalı ekmek
yumurtalı ekmek

Çocukken annem ne zaman sahurda yumurtalı ekmek yapsa mutlaka uyanır ve sahura kalkardım. Tekne orucuna da böyle başladım. Bu yemeği her yaptığımda babaannemle birlikte olduğumuz o sahurları hatırlarım.

Malzemeler

1 ekmek ve ya ramazan pidesi

2-3 yumurta

1 bardak sıvı yağ

Hazırlanması ve Sunumu

Ekmekleri ve ya pideleri dilimliyoruz. Yumurtaları güzelce çırpıyoruz. Bu arada ocağın üzerine tavayı koyup yağımızı ısıtıyoruz. Ekmeklerimizin her iki tarafını da yumurtaya bulayıp yağda kızartıyoruz. Kızaran yumurtalı ekmeklerin fazla yağını kâğıt havlu yardımıyla alıyoruz. Çay ve peynirle sahurda afiyetle yiyoruz. Bu gün iftarda Arnavut Böreği, sahurda yumurtalı ekmek ile biraz hamur işinden gittik nasılsa bayağı kilo vermişsinizdir çok fazla zararı dokunmaz. Ama tansiyonu olanlar dikkat ederse daha iyi olur.

Sohbet Konumuz Diş Kirası

diş kirası
Diş Kirası

Eskiden atalarımız özellikle Ramazan’da evlerinin kapılarını herkese açık tutarlarmış kim ki orucunu açmak için evine yetişemediyse istediği herhangi bir eve girip misafir olurmuş. Devlet erkânından olan ve ya diğer halka göre maddi durumu daha iyi olan kimseler ise özellikle durumu çok daha kötü olan mahalle sakinlerine iftarlar verirlermiş.

Bu iftarlardan sonra tam herkes kalkıp teravih kılmaya gideceği sırada küçük kadife keseler içinde altın veya gümüş paralar verilirmiş. Adına da diş kirası denirmiş. Bunun anlamı da “siz bizim soframıza misafir oldunuz. Sevaba girmemiz için dişinizi yordunuz. Bu da sizin diş kiranız” demekmiş.

Sadakayı vermek için bile zarif bir sebep bulan atalarımızdan bizler de örnek alsak ve yaptığımız hayırları sosyal medyalarda afişe etmesek ne güzel olurdu değil mi? Ama artık her yapılan iyilik bir reklam malzemesi olarak görüldüğünden olsa gerek bir ekmek dahi verseler bunu sosyal medyada paylaşıp like almaya çalışıyor insanlar.

Bugün sizlere iftarda Arnavut Böreği, sahurda yumurtalı ekmek tarifi verdik. Özellikle yumurtalı ekmek benim yaşımda olanların çocukluk anılarını canlandıracaktır. Ama oldukça fazla koku yayar. Lütfen yarım ekmek ve 1 yumurta fazla koyarak kızartın da komşunuza da koku hakkı götürün siz de. Sağlıcakla kalın.

 

 

 

 

 

 

1 yorum
  1. Hümeyra diyor

    Hocam muhteşem bir yazı olmuş bizde hayır yapıyorlar adamın gözüne gözüne sokuyorlar nekadar haklısınız bu arada Arnavut böregini mutlaka deneyecegim

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.