Dünyanın En Zengin Ülke Ekonomileri

Dünyanın En Zengin Ülkeleri Ekonomileri

0

 

Dünyanın en zengin ülkeleri yani mutlu ülkeleri olarak tanımlanan, dünyada en çok ilgi gören konular arasında yer alıyor. Dünyanın zengin ülkeleri belirlenirken, ülke vatandaşlarının gelir durumları, sosyal hakları, eğitim ve sağlık gibi bazı etkenler göz önünde bulunduruluyor. Ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılasına göre belirlenen ve diğer ülkelere göre belirlenen ekonomik büyüklük, ülkelerin bu anlamda hangi ekonomik boyuta olduğunu gösteriyor. Peki, dünyanın en zengin ülkeleri hangisidir?

17. Hindistan Ekonomisi

Hindistan Ekonomisi
Hindistan Ekonomisi

Nüfusu 1.353 milyar olan Hindistan, iki ekonomik tabakanın yaşadığı bir ülkedir. Zengin ve fakir vatandaşlara sahip olan ülke, toplam gelirin kişi başına bölünmesiyle ekonomisi iyi ülkeler arasına girmeyi başarıyor. Kişi başına düşen gelir 1.942 $’dır. Enflasyon %4 olup, işsizlik oranı %8,4’tür. Ülke gelir kaynakları arasında ihracat hacmi olan 338,4 milyar dolar gelir bulunmaktadır.

Bu gelirler arasında; motorlu kara taşıtı, ecza ürünleri, organik kimyasal ürünler, inci, kıymetli ya da yarı kıymetli taş, makine, nükleer reaktör gibi ürünler bulunmaktadır. Hindistan ile ülkemiz arasında kalkınma yardımları konusunda çalışmalar bulunmaktadır. Aynı zamanda Hintli aileler tarafından ülkemizde gerçekleştirilen yüksek bütçeli düğünler sonucu ülkemize katkı sağlamıştır. İthalat hacmi daha fazla olan Hindistan, özellikle kıymetli ve yarı kıymetli taşları hem ihraç ediyor hem de ithalatını yapıyor.

16. Endonezya Ekonomisi

Endonezya Ekonomisi
Endonezya Ekonomisi

267 milyon dev nüfusa sahip Müslüman ülkesi olan Endonezya’nın, kişi başına düşen geliri 4.182 $’dır. Ticaret yaptığı ülkeler arasında Hindistan, Singapur, Çin, Güney Kore, Japonya ve ABD bulunuyor. Ada devleti olması, ülkenin başkenti olan Jakarta’ya ziyaretçi gelmesini sağlıyor. İhracat gelirleri ile ülke ekonomisi gelişen ülkenin ihracat kalemleri; maden filizi, kauçuk, volkanik kül, volkanik cüruf, damıtma ürünü, mineral yakıt, yenilebilir yağ gibi ürünlerdir.

15. Fransa Ekonomisi

Fransa Ekonomisi
Fransa Ekonomisi

2018 yılı yıllık büyüme oranı %2,1 olan Fransa geçmiş yıllardaki durgunluk sonrası büyümede artış yaşanmıştır. Dünya’da 6. büyük ekonomiye sahip olan ülke, satın alma gücü konusunda 9. sıradadır. Avrupa Birliği’nde ise 3. büyük ülkedir.

14. Çin Ekonomisi

Çin Ekonomisi
Çin Ekonomisi

Ülke geneli GSYH olarak 99.09 trilyon yuan olan Çin, son 30 yıl verilerine göre en düşük ekonomi büyümeye sahip oldu. 2020 yılında ise Wuhan kentinde ortaya çıkan salgının etkisiyle dünyaya yayılan ve ticarette güven sorunu yaratan bu vaka sonrası ekonomik durumda düşüş gözlemlenmektedir.

13. Almanya Ekonomisi

Almanya Ekonomisi
Almanya Ekonomisi

Almanya ekonomisi 2019 yılı verilerine göre ilk altı aylık periyotta 45.300 Euro bütçe fazlası veren ülkeler arasındadır. Son dönemde artan vergi artışı sonucu toplanan gelir ile harcamalarını daha az tutan Almanya devletin gelirini artırıyor.

Federal İstatistik Dairesi, Alman ekonomisinin 2019’un ilk altı ayında 45 milyar 300 milyon Euro bütçe fazlası verdiğini açıkladı.

12. Arjantin Ekonomisi

Arjantin Ekonomisi
Arjantin Ekonomisi

Arjantin G20 ülkeleri arasında yer alıyordu ve ekonomisi bu anlamda refah düzeyde seyrediyordu. 2019 yılı verilerine göre ekonomisinin çöküşte olması diğer gelişen ülkeleri de olumsuz yönde geriletiyor. Son dönemlerde mali kaynak kullanımını doğru yapmaması sonucu 400 defa IMF’den borç isteyen Arjantin için döviz kontrolü yapılması sonucu ekonomik çöküş ortaya çıktı.

11. G20 Ülkeleri Ekonomisi

G20 Ülkeleri Ekonomisi
G20 Ülkeleri Ekonomisi

Dünyada yer alan en güçlü 20 ülkenin tanımlanması adına G20 zirvesini oluşturan ülkeler ülke ekonomisinde oldukça yüksek bir ivme sergiliyor. Dünya ekonomisinde %85 paya sahip olan G20 ülkeleri, dünya ticaretinde %80’lik paya sahiptir. G20 ülkeleri arasında 2020 yılında ekonomik anlamda büyük değişiklikler söz konusudur. Özellikle dünya genelinde yaşanan Covid–19 salgını sonrası ülkeler arası ticarette azalma meydana gelmiştir. Turizm gelirleri azalmıştır.

10. Katar Ekonomisi

Katar Ekonomisi
Katar Ekonomisi

Petrol, hizmet, turizm gibi gelirlerinden oluşan Katar ekonomisi gelişmiş bir yapı sergiliyor. 2022 yılı FİFA Dünya Kupası’nın merkezi olacak olan Katar, gelirini daha çok artırmayı planlıyor. Petrol yanı sıra likit gaz üretiminde elde ettiği toplam gelirin %70 üzerini, GSYH gelirinin %60 üzerini, ihracat gelirinin ise %85 üzerini oluşturuyor. Doğalgaz rezervi 7000 km3 olan ülkenin doğalgaz üretimi, dünyadaki toplam rezervin %5 üzeri oranını oluşturuyor.

9. Lüksemburg Ekonomisi

Lüksemburg Ekonomisi
Lüksemburg Ekonomisi

Ekonomik alanda yüksek standartlarda yer alan ülke bankacılık alanında bilinmektedir. 2018 yılı kişi başına düşen GSYH 95.600 dolardır. Avrupa ülkeleri arasında küçük olup, yüksek yaşam kalitesine sahip bir ülkedir. Büyüme oranı 2019 yılına göre %2,8’dir. Döviz rezervi 1 milyar dolar, 2019 enflasyon ise %1,7’dir.

8. Singapur Ekonomisi

Singapur Ekonomisi
Singapur Ekonomisi

Yüzölçümü bakımından küçük, gelir düzeyi olarak büyük bir yapıya sahip olan Sinagapur, Uzak Doğu’da en mutlu ülkeler arasında yer alıyor. Kişi başı GSYH 54,5 $ olan Sinagapur, turizm alanında görülmeye değer alanlara sahip. Singapur’da Türk sermayeli firma sayısı 59’dur. 5,47 milyon nüfusa sahip bir ülkedir.

7. Brunei Ekonomisi

Brunei Ekonomisi
Brunei Ekonomisi

GSYH 77.441 $ olmasının sebebi arasında küçük ekonomiye rağmen varlıklı bir ivme sergilemesidir. Daha fazla yükselen ekonomi ile ham petrol ürünlerini ve doğal gaz ürünlerini ihraç ediyor. Ülkede bulunan önemli müzeler turizme katkı sağlıyor ve ekonomiyi destekliyor.

6. Kuveyt Ekonomisi

Kuveyt Ekonomisi
Kuveyt Ekonomisi

Kuveyt zengin ülkeler arasında yer alıyor ve bu standardını her geçen dönem artırıyor. Bunun nedeni Basra Körfezi’nde bulunan petrol geliri sayesinde, hizmet ve teknoloji alanında yaptığı yatırımlarla sürekli gelişen bir ülkedir.

5. Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirlikleri

Gayri safi yurt içi hasıla rakamı 72.419 $ olan Birleşik Arap Emirlikleri, petrol zenginliğini yaşam standartlarına yansıyor. Ülke gelir kaynağı petrol ve turizm olup, ekonomisi oldukça büyüktür. Yüksek yapıları, yapay adaları ve gösterişli yapısıyla turistlerin dikkatini çekiyor. Yüksek yaşam kalitesine sahip olup, mutlu ülkeler arasında yer alıyor.

4. İrlanda Ekonomisi

İrlanda Ekonomisi
İrlanda Ekonomisi

GSYH olarak 68.883 $ belirlenmiş olup, 5 milyona yakın bir nüfusa sahiptir. Yaşam standartlarının yüksek olduğu ülkede tekstil ve gıda alanında çalışmalar yapılmaktadır. İrlanda aynı zamanda Harry Poter başta olmak üzere birçok filmin çekim noktasıdır. Bu nedenle turistlerin ilgisini çeken İrlanda, ülke ekonomisine turizm yönüyle katkıda bulunuyor.

3. Norveç Ekonomisi

Norveç Ekonomisi
Norveç Ekonomisi

Norveç dünya ekonomisinde sayılı ülkeler arasında yer alıyor. Sanayi Devrimi öncesi daha çok balıkçılık tarım ya da keresteciliğe dayalı ekonomiye sahiptir. Reel gayri safi yurt içi hasıla büyüme oranları %1,7 olarak belirlenmiştir. Enflasyon oranı %1,9, ihracat 166 milyar dolar, ithalat ise 142 milyar dolardır. Karma modelde uygulanan ekonomik temeli ile refah düzeyi yüksek ülkeler arasındadır. GSYH rakamı ise 59.302 $’dır.

2. İsviçre Ekonomisi

İsviçre Ekonomisi
İsviçre Ekonomisi

İsviçre banka ve finansal kuruluşları ile oldukça başarılı bir ekonomiye sahiptir. Geçmişten günümüze gelen köklü bankaları dünya genelinden para akışı sağlıyor. GSYH 703,4 milyar dolardır. 8,6 milyon nüfusa sahip olan İsviçre’de kişi başına düşen GSYH 70.273 dolar, %2,3 işsizlik oranına sahiptir. İhracatta fob337,3 milyar dolar, ithalata ise fob271,3 milyar dolar hacme sahiptir. Alp Dağları’nı ziyaret eden turistlerin gelirleri de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

1. Amerika Birleşik Devletleri Ekonomisi

Amerika Birleşik Devletleri Ekonomisi
Amerika Birleşik Devletleri Ekonomisi

Dünya’da süper güç olarak tanımlanan ABD, ordusu, eğitim, sağlık ve ekonomik durum bakımından ilk sırada yer alıyor. Amerika tarafından birçok sektörde faaliyet gösterilmektedir. Teknoloji ürünleri ile tüm dünyaya yaptığı ihracat hacmiyle ekonomisini ve para birimini değerli hale getiriyor. Silikon Vadisi’ne sahip olarak teknoloji konusunda bir merkeze sahiptir. 2019 verilerine göre üretim olarak gayri safi yurt içi hasıla %17,0 artış göstermiş 205.692 $ olmuştur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.