Türklerin Kırdığı 10 Guinness Rekoru

0


Guinness Rekorlar Kitabı, 1955 yılından itibaren pek çok dalda Dünya üzerindeki en yüksek başarıları kaydetmek için kurulmuş bir oluşumdur. Bu kitaptaki rekor kıran kişilere sanılanın aksine herhangi bir para ödülü verilmez, sadece başarısı tüm dünyada tescillenmiş olur. Ülkemizde de Guinness Rekorlar Kitabı’na giren pek çok vatandaşımız veya ülkece yaptığımız olaylar bulunmakta. işte bunlardan bazıları;


1. Naim Süleymanoğlu

Naim Süleymanoğlu

Rahmetli ufak tefek olması nedeniyle cep herkülü lakabıyla anılan milli haltercimiz. Naim Süleymanoğlu’nun tam 46 dünya rekoru bulunmaktadır. Fakat adını Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdıran asıl rekoru olimpiyatlardaki kazandığı altın madalyalardır. Farklı tarihlerde katıldığı olimpiyat oyunlarının hepsinden altın madalya ile dönmeyi başararak 3 altın madalya ile olimpiyatlarda en fazla altın madalya kazanmış haltercidir.

2. Ekmek Tüketimi

Somun Ekmek

Bu konu son zamanlarda gündeme gelmiş olsa da tam 2000 yılından beri Dünyada en çok ekmek yiyen ülke Türkiye. Guinness Rekorlar Kitabı’na göre Türkiye’de yaşayan biri yılda 199 kilo ekmek yiyor. En yakın rakibimiz Almanya’ya bile 2 kat fark attığımız Bu rekora da ülkece adımızı yazdırmış bulunmaktayız.

3. Sabiha Gökçen

Sabiha Gökçen İlk Uçuşundan Hemen Sonra Çekilmiş Fotoğrafı

Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı olan Sabiha Gökçen, 1936 yılında askeri havacılık akademisinde eğitim gördü. Savaş uçakları ile aldığı bu eğitimden sonra savaş pilotu olarak mezun oldu. Guinness Rekorlar Kitabı da Sabiha Gökçen’i unutmadı ve 2012 yılında dünyanın ilk kadın Savaş pilotu olarak Sabiha Gökçen’e bu kitapta yer verdi.

4. Kırkpınar Güreşleri

Kırkpınar Güreşlerinde Çekilmiş Bir Fotoğraf

Ata sporumuz olan güreşte turnuvalardaki başarımızda Guinness Rekorlar Kitabı’na giremesek de Kırkpınar güreşlerinin tarihi ile adımızı bu kitaba yazdırmış bulunuyoruz. 1361 yılından bu yana aralıksız devam eden Kırkpınar Güreşleri Dünyadaki geçmişten günümüze kopmadan gelebilen en eski güreş organizasyonu olarak Guinness Rekorlar Kitabı’nda yerini almış durumda.

5. En Uzun Mangal Rekoru

Mangal Çeşitleri

Tabi buraya kuru da bizim kırmamız gayet doğal, Gaziantep’te 15000 kişinin katılımı ile gerçekleşen, 6166 metre uzunluktaki mangalda aynı anda 3 ton kebap pişirilmiştir. 6166 metrelik mangal uzunluğu, Guinness görevliler tarafından incelendi ve Guinness Rekorlar Kitabı’nca Dünya’nın en uzun mangalı olarak onaylandı.

6. Sultan Kösen

Dünya’nın En Uzun Adamı ve Dünya’nın En Küçük Adamı

Günümüzde Dünya üzerinde yaşayan en uzun adam da bizim ülkemizden çıktı. Sultan Kösen tam tamına 2 metre 51 santim boyunda. Fakat Guinness rekoru bununla sınırlı değil aynı zamanda 27 buçuk santim ile Dünyadaki en büyük ellere ve 36 buçuk santim ile dünyanın en büyük ayaklarına sahiptir. Sultan Köse’nin ayağına uygun boyutlarda ayakkabı fabrikalarda üretilmediği için sırf ona özel 60 numara ayakkabılar yapılmaktadır.

7. Dev kazak

Bayrampaşa Belediyesine Asılmış Olan Dünya’nın En Büyük Kazağı.

Türkiye’de yakıt tasarrufuna dikkat etmek için ev ve işyerlerinde kazak giyerek, yılda 2 milyar dolar tasarruf edilebileceğini söyleyen İşadamları, farkındalık yaratmak için Bayrampaşa Belediyesi’nin önderliğinde devasa bir kazak yaptı. 45 işçinin 30 gün çalışarak ürettiği 18 metre boyunda ve 45 metre enindeki dev kazak, Guinness Rekorlar Kitabı’na girerek Dünya’nın en büyük kazağı oldu.

8. En Büyük Burun

Mehmet Özyürek

Karadeniz bölgemizde bulunan birazcık büyük olması sık görülen bir durum. Ama Mehmet Öz Yüreğin burnu, Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek kadar büyük. Mehmet Özyürek 8,8 santimlik uzunluğundaki burnu ile Dünya’nın en büyük burunlu insanı olarak Guinness Rekorlar Kitabı’nda birinciliği elinde tutuyor.

9. En Uzun Pişmaniye

Rekoru Kırılan Pişmaniye

Kocaelin’de en uzun ve en tatlı Guinness Rekorlar ından birine imza atıldı pişmaniyesi ile meşhur olan İzmit’te, 1040 metre uzunluğunda bir pişmaniye yapıldı. Guinness yetkilileri tarafından incelenen, incelendikten sonra da afiyetle yenilen pişmaniye, Dünya’nın en uzun pişmaniyesi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

10. Görme Engelli Hız Rekoru

Metin Şentürk

Görme engelli sanatçımız Metin Şentürk, bir rekora imza atmak için geçtiğimiz yıllarda spor bir otomobilin koltuğuna geçti. Herhangi bir yardım almadan Telsiz ile yönlendirilen Metin Şentürk, sürüşünün ardından yapılan incelemeler doğrultusunda 292 kilometre hıza ulaşmış ve tüm engelleri aşarak Dünya görme engelliler sürat rekorunu kırmıştır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.