15 Mayıs 2020 En İyi İftar Menüsü(Kara Lahana Çorbası)

2

22.Gün En İyi İftar Menüsü tarifimiz Kara Lahana Çorbası, sahurda ise kaşarlı, mantarlı patates dilimi var. Ramazan sohbeti konumuz, “Taşın altına elini koymak.”

Bugün sizlere bir Karadeniz sofrası kurmak istedik. Bu nedenle çorbanın yanına en güzel eşlikçileri olan turşu kavurması ve mısır ekmeği de ilave ettik. Son olarak da mısır unu helvası ile çayın yanına bir tatlı lezzet fikri verelim dedik. Umarım bu menü hoşunuza gider ve bu lezzetleri denersiniz.

15 Mayıs 2020 İftar Menüsü

  • Kara Lahana Çorbası
  • Turşu kavurması
  • Tavuk sote
  • Pilav
  • Mısır Ekmeği
  • Mısır Unu Helvası

Kara Lahana Çorbası Tarifi

Kara Lahana, Karadeniz sofralarının baş tacıdır. Her türlü yemeği yapılabilen bu sebzenin çiçeğinden köküne kadar her kısmı değerlendirilir. Bugün ise yaprağının ve sapının değerlendirildiği Kara lahana çorbası yapacağız.

Malzemeler

1 bağ kara lahana

3-4 diş sarımsak

1 baş soğan

1 adet patates

2 adet havuç

2 çorba kaşığı salça

½ çay bardağı zeytinyağı ya da fındık yağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı pul biber

Tuz, karabiber

3 yemek kaşığı mısır unu

1 buçuk 2 litre su

1 çay bardağı barbunya

½ çay bardağı mısır tanesi

Kara Lahana Çorbası Hazırlanması ve Sunumu

Kara lahanaları güzelce yıkadıktan sonra incecik kıyıyoruz. Haşlama suyumuz kaynayınca içine atıp bunları güzelce haşlıyoruz. Kara lahanamız haşlanırken biz yemeklik doğradığımız soğanı çorbayı yapacağımız tencerede sıvı yağda kavuruyoruz.

Sonra salçasını havucunu ve patatesini küp şeklinde doğrayarak ilave ediyoruz. Suyunu da verdikten sonra kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayınca barbunya ve mısırı ekleyerek kaynamaya devam etmesini sağlıyoruz. Haşlanmış olan kara lahanaları sudan çıkarıp çorba tenceremize katıyoruz.

Barbunyalar ve mısırlar yumuşadıktan sonra mısır ununu yavaşça ve karıştırarak ilave ediyoruz. Koyulaşana kadar 5 dakika daha kaynatıyoruz. Altını kapatmadan az önce tereyağında pul biberi kavurup çorbamıza katıyoruz. Sıcak olarak ve mısır ekmeği ile turşu kavurması eşliğinde karalahana çorbası ziyafetimizi tamamlıyoruz. Dünkü böreğimiz olan Arnavut Böreği de buradaki mısır ekmeği yerine kullanılabilir.

Sahur Lezzeti Kaşarlı, Mantarlı Patates Dilimi

kaşarlı mantarlı patates
Kaşarlı mantarlı patates dilimi

Malzemeler

3 adet patates

400 gram mantar

100 gram kaşar

Tuz, karabiber

1 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanması ve Sunumu

Patatesleri soyarak bir parmak kalınlığında kesiyoruz. Üzerine yağ sürerek pişirme kağıdı serilmiş tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar fırınlıyoruz. Bu arada mantarları tereyağıyla soteliyoruz. Kızaran patates dilimleri üzerine mantar soteyi ve kaşar peyniri ekliyoruz. Kaşarlar eriyene kadar tekrar fırınlıyoruz. Sıcak olarak afiyetle yiyoruz.

İftardaki kara lahana çorbası ve mısır unundan sonra sahurda daha hafif bir lezzet sunmak istedik.

Sohbet Konumuz: Elini Taşın Altına Koymak

köylü
Elini taşın altına koymak

Vaktiyle bir hükümdar sarayda bir yemek verir ve herkesi bu yemeğe davet eder. Zengin gelir taşın etrafından dolaşır. “Yarın buraya bir adam göndereyim de bu taşı kaldırsın “ diye söylenir.

Vezir geçer etrafından dolanır.” Hükümdarla konuşayım da bu taşı kaldırmak için bir adak gönderelim.” Diye söylenir.

Dalkavuk geçer etrafından dolanır.” Bu taşın burada ne işi var ki? “ diye söylenir.

Köylü gelir taşa bakar ve “ Bu taşı buradan kaldırmak lazım der.” Taşı kucaklar ve kaldırıp kenara koyar. Taşın altında bir hediye vardır. Üzerinde de bir not.

“ Bu kesenin içindeki altınlar, taşın altına elini koymasını bilen kişiye hediyemdir.” Yazmaktadır. Köylü güzel düşünmenin ve sorumluluk almanın mükâfatını çok kısa bir zamanda almıştır.

Hayat da böyledir işte her kim ki hayatın zorluklarına karşı elini taşın altına koyar, onlar her zaman kazanır. En büyük kazançları,  hikayemizdeki gibi maddi kazanç olmasa da manevi anlamda olan kazançları ve iç huzurları olacaktır.

Bugün sizlere iftarda kara lahana çorbası, sahurda ise kaşarlı patates dilimi tarifleri verdik. Bu lezzetleri yaparken siz de kendi eklemelerinizi yaparak geliştirebilirsiniz. Yemek yaparken elini taşın altına koymak da böyle bir şey olsa gerek. Ne dersiniz?

 

 

2 Yorumlar
  1. Hümeyra diyor

    Çok güzel olmuş yüregiinize kaleminize saglık Rabbim her dayim güzel düşünen güzel konuşan güzel bakan insan olmayı ümmeti Muhammede nasip etsin

    1. Derya Candan diyor

      Bu güzel dileğinize AMİN diyorum. Hayırlı günler diliyorum. sağlıcakla kalın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.