17 Mayıs 2020 En İyi İftar Menüsü(Yaprak Sarma)

3

23.Gün iftar menüsünde bugün zeytinyağlı yaprak sarma, sahurda ise ev ekmeği yapacağız. Sohbet konumuz ise kadın hakları ve İslam üzerine olacak.

23. Gün İftar Menüsü

Kaşarlı Domates Çorbası

Hünkâr Beğendi

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Biberli yoğurt

Revani

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi

Malzemeler

½ kg salamura yaprak

2 su bardağı pirinç

2 büyük soğan

2 çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı karabiber

½ çay kaşığı yenibahar

2 tatlı kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı dolamlık fıstık

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

Çay kaşığının ucu ile tarçın

1 tatlı kaşığı nane

1 limon

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Hazırlanması ve Sunumu

zeytinyağlı yaprak sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı yaprak sarma için ilk aşamada yapraklar suya bırakılır. 2 saat kadar suda beklemeleri yeterlidir. Sonra suları süzülüp güzelce yıkanır.

Soğanlar piyazlık doğranır ve zeytinyağı ile tencerede kavrulur. Karamelize olmasına yakın dolmalık fıstıklar da eklenir kavrulmaya devam edilir. Yıkanıp süzülen pirinçler tencereye eklenir. Baharatlar, tuz ve şeker katılır. Bu sırada kuş üzümleri yıkanır.

Pirince 1 buçuk bardak kadar su koyulur. Çekmesi için altı kısılıp kapağı kapatılır. Kuş üzümleri de pişen pirinçlerin üzerine eklenir ve harmanlanır.

Yapraklar güzelce saplarından ayrılır. Hazırlanan harçtan yeteri kadar koyulup sarılır. Sarılan yapraklar tencereye dizilir. Tüm yapraklar bitince 1 çay bardağı zeytinyağı ve üzerine çıkacak kadar su eklenerek bir tabak kapatılır. Kaynayınca altı kısılır ve suyunu çekmesi beklenir. Suyunu çekince altı kapatılır. Zeytinyağlı yaprak sarma, soğuduktan sonra servis tabağına dizilir. Üzerine limon dilimleri dizilir. İsteyen yoğurtla isteyen limon sıkarak tüketebilir. Dünkü lezzetimiz Fellah köftesi de bu menüye eşlik edebilir.

Sahur Lezzeti Ev Ekmeği

zeytinyağlı yaprak sarma
Ev Ekmeği

Malzemeler

4 bardak un

1paket maya

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

2 yemek kaşığı yağ

Ilık su

2 yemek kaşığı tereyağı

Ev Ekmeği Hazırlanması ve Sunumu

Unumuzun 3 bardağını döküyoruz üzerine kuru mayayı karıştırıp harmanlıyoruz. Tuz, su ve şekeri ekleyip karıştırıyoruz. Kalan unu elimizle yoğurarak yediriyoruz. Hamurumuz özleşince kapağını kapatıp mayalanması için sarmalıyoruz. En az 2-3 saat beklememiz gerekiyor. Eğer 4 saat ve daha fazla beklerse ekmekteki vitaminler daha fazla açığa çıkıyor. O nedenle ne kadar erken yoğurursanız o kadar iyi olacaktır.

Mayalanan ekmek yağlanıp unlanmış tepsiye dökülüp 20 dakika tepsi mayası verilir. Tepsi mayasını da yaptıktan sonra 200 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirilir. Zeytinyağlı yaprak sarma yemeğimizi fırında pişiren tariflere de rastlayabilirsiniz. Eğer öyle yaparsanız üzerini mutlaka örtün.

Ekmeğimiz pişince fırından çıkarıyoruz. Üstünün ortasından çay tabağı büyüklüğünde bir kapak kesiyoruz. Ortasına kahvaltılık tuzlu tereyağı koyup kapağını kapatıyoruz. 5 dakika içinde sıcak ekmeğimizi tereyağı havuzuna bandırıp yiyoruz. Afiyet olsun.

Sohbet Konumuz: Kadın Hakları ve İslam

Zeytinyağlı yaprak sarma
Kadın Hakları

İslam’dan önceki dönemde kadın hakları diye bir şeyin söz konusu olmadığını hep duymuşuzdur. Evet, kadınlar mal olarak görülür, kız çocukları diri diri gömülürdü. Ama bu cahil Arap coğrafyasında uygulanan cahiliye adetleri idi.

O zamanlar biraz daha doğuda yaşayan Türk devletlerinde ise durumun bununla alakası yoktu. Kadın son derece değerliydi. Hakan ile yan yana durur hakan olmadığında Toy’a başkanlık ederdi. Hakan olmadığında hüküm onundu. Çocukların annesi ve evinin koruyucusuydu. Silah kullanır ata biner, gerekirse cenk ederdi. Türk devletlerinde kız ya da erkek çocuk ayrımı yapılmazdı. Kim daha kabiliyetli ise o daha üstün gelirdi.

İşte böylesine değer bulduğu yerden İslam’da uygulanan ayrımcı davranışlarla karşılaşınca oldukça zorlandılar. Erkeklerin işine geldi çünkü çoğu yerde kadınlara galip gelmek için uğraşmalarına gerek kalmayacaktır. Kadınları eve kapatıp kendi hegemonyalarını kuracaklardı. Ama Türk kadını üzerinde bu pek işlemedi. Yine kendilerini gösterecek alanlar bulup o mecralarda seslerini duyurdular. Kurtuluş Savaşı sırasında ataları gibi vatanını savundu. Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1927 yılında Medeni Kanun ile yüzyıllar önce kaybettikleri haklarına tekrar kavuştular. Şimdi bazı çatlak sesler kadınların seçme ve seçilme hakkını elinden almaya çalışıyorlar. Ama hiçbir Türk kadını buna müsaade etmeyeceği gibi tekrar karanlığa çekilmeye razı olmayacaktır.

Bugün Zeytinyağlı yaprak sarma ve ev ekmeği yaptık. Eğer bu tarifi tutturur ve beğenirseniz ekmeğinizi evde yapmanızı tavsiye ederiz. Hatta yoğurma işini eldiven kullanması şartıyla eşinize de yaptırabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

3 Yorumlar
  1. Tuğba diyor

    Yaprak sarması harika bir yemek😊 tarif için teşekkürler Derya Hanım

  2. Nesrin diyor

    Sarma sevmeyen biri olarak görüntüsü gayet hoş olmuş diyebilirim ellerinize sağlık 👋🏾

  3. Burcu diyor

    Enfes görünüyor.Tarif için teşekkürler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.