25 Nisan 2020 En İyi İftar Menüsü

2

25 Nisan 2020 En İyi İftar Menüsü

Ramazan ayı geldi gelecek derken bu gün 2. Günündeyiz ve yine sizler için hazırladığımız iftar menüsü ile yanınızdayız. Bugün de kırmızı et kullandık yemeğimizde. Ramazan boyunca protein ihtiyacımız olacağı için her menümüzde bir protein türü olmasına dikkat ediyoruz. Bugün de kırmızı et kaynaklı protein olan kıyma var. Hazmı kolaylaştırması için de fresh bir lezzet olan çoban salata ekledik yanına. Çorbaların kralı mercimek çorbası ve pirinç pilavı ile tamamlanan yemekten en az 1- 2 saat sonra tüketmeniz gereken şekerparemiz var. Şekerpare, Ramazan Bayramı  için de yapılabilecek güzel bir tatlıdır.

2. Gün İftar Menüsü

Mercimek Çorbası

Rulo köfte

Pirinç pilavı

Çoban salata

Şekerpare

Rulo Köfte

rulo köfte
Rulo Köfte

İftar menüsü için hazırlaması kolay sunumu güzel bir köfte çeşididir. Diğer bir adı da Dalyan Köftedir. Aynı zamanda hayvansal bir protein kaynağıdır. İçine gren sebzeler ve soğan sayesinde antioksidan özelliğe sahiptir.

Gereken Malzemeler (6 kişilik)

900 gram kıyma köftelik olması önerilir. Yağsız kıyma rulo köfte için iyi bir seçim değildir.

5 yumurta

1 iri boy soğan

3 diş sarımsak

1 su bardağı galeta unu ( evde fazla olan ekmekleri kurutup randadan çekilerek yapılabilir)

2 haşlanmış patates

2 adet haşlanmış havuç

1 su bardağı haşlanmış bezelye

Sıvı yağ 1 çay bardağı

Salça 1 yemek kaşığı

Su 1 çay bardağı

1 Tatlı kaşığı Tuz

1 çak kaşığı Karabiber

2 çay kaşığı Kimyon

1 tatlı kaşığı Pul biber

İsteğe göre 1 çay bardağı rende kaşar.

Yemeğin Hazırlanışı

 İftar menüsü içinde sıklıkla kullanılan bu yemek için ilk olarak 4 yumurta bir kaba konulur ve haşlanır. Sonra patates ve havuç ayrı bir kapta haşlanır. Bezelye için de küçük bir kap seçilir ve haşlanır.

Soğan soyulur rendelenir. Kıyma, galeta unu, 1 yumurta, tuz, karabiber, kimyon ve pul biber ile birlikte 1 tatlı kaşığı tuz konulur.   Bu malzemeler güzelce yoğurulup köfte harcı yapılır.

Dolapta 20 dakika dinlendikten sonra yağlı kâğıt üzerine serilir. Haşlanmış yumurta, havuç ve patates soyulur. Bezelyeler soğuk sudan geçirilir. Açılan köfte harcının içine simetrik olarak dizilir. Sonrasında rulo şeklinde sarılan köftenin iki ucu kapanır. Bu sarım şekli yüzünden rulo köfte adı verilmiştir.

Yağlı kâğıt serilmiş tepside 200 derece ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilir. Salça ve su ve sıvı yağ karıştırılıp rulo köftenin üzerine sürülür. 7-8 dakika daha pişirilir. İstenirse üzerine kaşar rendesi serpilir.

Sahur İçin Güzel Bir Tarif

Patates Böreği

patates böreği
Patates böreği

Sahur için genellikle bayat ekmekleri değerlendirmek üzere kurguladığımız bir diğer tarif ile karşınızdayız. Bu sefer patatesli bir tarifimiz var. Akşamdan kalan patates püresini de kullanmanız mümkündür.

Malzemelerimiz

İki adet haşlanmış patates

½ bayat ekmek

1 su bardağı süt

3 yumurta

Karabiber, tuz, pul biber, kuru nane

Maydanoz ve dereotu

1 çay bardağı sıvı yağ

50 gram tereyağı ve ya benzeri bir yağ

Hazırlanışı

Haşlanmış patatesi ezerek veya akşamdan kalma patates püremizi kullanıyoruz bu tarif için. Bayat ekmeklerimizi ise iftar menüsü içinde kullandığımız köfte içine ufaladığımız gibi kullanabiliriz. Ya da önceden kurutup rendeleyerek galeta unu haline getirebilir öyle kullanırız. Ben genelde öyle yapıyorum.

İnce ince kıydığımız dereotu ve maydanozları, yumurta, tuz, karabiber, pul biber ve diğer baharatlarla birlikte sıvı yağımızı da ekliyoruz. Güzel ve kıvamlı bir harç oluyor. Sonrasında tereyağla yağladığımız fırın tepsisine bu harcımızı döküyoruz. 180 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirip sahurda afiyetle yiyoruz.

Not:  Bu karışıma istenirse evde dünden kalan ve atılması muhtemel bir peyniriniz varsa eklemeniz lezzetini katlayacaktır.

 

Değişik Bir Anlayışla Ramazan Sohbetleri 2

İsraf Haramdır

iftar menüleri 2
çöpe atılan ekmekleri toplayan çocuklar

Araf suresi 31. Ayet ile “Allah israf edenleri sevmez !” diye bildirilmiştir. Kur’an okumanın nasıl olması gerektiği ile ilgili küçücük bir örnek olsa da anlayarak okumanın değerini fark etmemizi sağlar.

Oruç sadece sahur ile iftar arasında yeme içme vb. faaliyetlerden uzak kalmak demek değildir. Sabahtan akşama kadar aç kalmanın asıl amacı yoksullarla empati kurabilmektir. Ama biz sadece akşam iftarda ne yiyeceğimizi düşünür ve bunun için hazırlık yapmakla geçiririz zamanımızı. Peki, bu ayda aslında neler yapmalıdır?

Her şeyden önce açlık çeken insanların halini anlayabilmek için onlarla hemhal olmak gerekmektedir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) sadece 3 hurma ile oruç tutarmış bunu anlayabilmek için. Allah’ın verdiği nimetler daha fazla şükür edebilmek için de her zaman sahabelere israftan uzak durmaları ile ilgili nasihatler verirmiş. İftar menüsü için evinde tek bir malzeme varsa bununla karnını doyuran sahabe her daim dillerinden şükrü eksik etmezdi.

Böyle bir Peygamberin ümmeti olarak bizler kurduğumuz chia tohumlu ve ejder meyveli sofralardan utanmalıyız aslında. İsrafı en büyük haramlar arasında sayan bir dinin mensupları olarak Ramazan ayı içinde çöpe attığımız yiyecekler ve ekmekler konusunda belki ikinci kez düşünürüz.

Dolaplar kıyafetlerimize dar gelirken diğer bir taraftan da almaya devam etmekteyiz. Gelin bu Ramazan bir karar verin aldığınız her yeni kıyafete karşılık uzun süredir giymediğiniz iki kıyafetinizi verin. Bu Ramazan Bayramı kıyafet almayın ihtiyacınız yoksa. Sadece çocukları giydirin. Hatta o kıyafete vereceğiniz parayla bir yoksul çocuğu giydirin mesela. Bunun gibi projeler üretin bu ayı daha verimli hale getireceksiniz böylece. Lütfen, yarınki yorumunuzda bu projenizden bahsedin bize. Dünkü sohbetimizi okumak isterseniz 24 Nisan 2020 En İyi İftar Menüsü yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

2 Yorumlar
  1. Kadir diyor

    Malûm karantina günleri. Dolabımda kıyma kalmamış. Dalyan köfteyi daha sonrası için not aldım. En azından patates böreğini deneyebilirim 🙂

  2. Özlem diyor

    Patates böreğini kesinlikle deneyeceğim😋

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.