26 Nisan 2020 Pazar En İyi Ramazan İftar Menüsü

0

26 Nisan 2020 Pazar En İyi Ramazan İftar Menüsü

Ramazan hangi gün? Diye sorarken 3. Güne erdik bile. Namaz vakitleri ve ezan vakti konusunda yazan pek çok site var. Biz size bu bilgiler yerine daha çok işinize yarayacağını düşündüğümüz bilgiler vermek istiyoruz. Her güne özel en iyi  Ramazan iftar menüsü yanında hem iftar hem de sahur için güzel birer tarif vererek 2020 Ramazan ayı için özel bir günce hazırdık. İki gündür kırmızı et kullandığımız için  bu günkü menümüzde hafif bir bakliyat yemeği var. Bakliyatların kraliçesi kuru fasulye.

3. Gün İftar Menüsü

Tavuk paçası

kuru fasulye

Şehriye pilavı

Güllaç

Ayran ve tuşu

Ramazan İftar Menüleri Gülü Güllaç

Güllaç Ramazan Menüsü
Güllaç

Ramazan ayı gelince iftar menüsü için hatırlanan ama çok hafif bir tatlı olan bu güzel ve hafif tatlının yapımı oldukça kolay. En zahmetli yanı yufkasının yapılışı ama biz bunu hazır alarak bu zorluğu ortadan kaldırdık. Güllaç yufkası hazır olunca bu tatlının yapımı oldukça kolay oluyor.

Malzeme Listesi

500 gram güllaç yufkası

1 Litre süt

4 bardak toz şeker

1 çimdik tuz

Gül yaprağı

1 su bardağı kadar İri kıyılmış ceviz, fıstık ve ya fındık

1 tane nar

Gül suyu

Vanilya

Hazırlanışı ve Süslemesi

En iyi iftar menüsü için vazgeçilmez olan Güllaç yapımı için sütün parmak dayanacak kadar sıcak olması yeterlidir. Şekerin erimesi için karıştırırken süt de soğuyacağından biraz daha sıcak olacak kadar ısıtmalısınız. Şekeri erittikten sonra güllaç için seçtiğiniz tepsinin şekline göre yufkaları kırmanız gerekebilir. Ben genelde dikdörtgen bir kap seçerim bunun için. Sütü de metal bir tepsiye dökün. Vanilyayı da ekleyin. Gül suyundan 1 tatlı kaşığı ve ya bir çay kaşığı kadar koyun.

En iyisi siz ilk denemenizde 1 çay kaşığı gülsuyu ile yetinin. Az gelirse bir dahakine artırışınız. Ben ilk denememde tarifteki kadar koyunca bir tuhaf gelmişti tadı. Böyle yoğun aromaların miktarını, azar azar deneyerek belirlemek gerekir. Damak tadınıza en uygun olan miktarı anca siz bilebilirsiniz.

Yufkaları sütle iyice ıslattıktan sonra tepsiye yerleştirin. Yufkaların üçte birini tepsiye dizince arasına fındıkları koyun. Geri kalan yufkaların yarısını dizdikten sonra geri kalan fındığı da ekleyin. Yufkaların geri kalanını da ekledikten sonra en üstünü gül yaprakları ve nar taneleri ile süsleyin. Eğer nar zamanı değilse kiraz veya çilek ve ya vişne de olabilir. Burada meyvenin amacı daha fresh bir tat vermektir. Arzuya göre başka bir meyve de kullanılabilir. Bir de yeşil fıstık eklenirse süslemeye harika bir görüntü oluyor unutmayalım. Çay ve ya kahvenin yanında da harika bir eşlikçi olan bu tatlı tarçın ile de süslenebilir.

Püf Noktası

Ramazan iftar menüsü için vazgeçilmez tatlımızın Güllaç yufkalarını ıslatacağınız süt ne çok sıcak ne de ılık olmamalıdır. Parmak dayanmalı ama sıcağa yakın olmalıdır.

Sütten arta kalanı bir kaba koyarak ara ara güllacın üzerine ekleyerek yedirmelisiniz.

Süsleme en son servis aşamasına bırakılırsa çok daha canlı ve güzel bir sunum gerçekleşir

Servis aşamasına kadar buzdolabında bekletmelidir. Kalanı da mutlaka dolaba kaldırmalıdır. İçinde süt olduğundan çabucak bozulabilir.

Sahur İçin Hafif Bir Tarif Sütlü Krep

krep
Sütlü krep

İftar menüsü sonrasında sahur için de ne yapsam diye düşünüyor insan değil mi? Bu akşam hafif ve lezzetli bir tarif paylaştık sizlere bazı yörelerde akıtma, bazı yörelerde cırtama denilen bu lezzetin isim babası Fransızlar.

Gerekli Olan Malzemeler

1 bardak süt

3 yumurta

2 bardak un

Tuz

Hazırlanışı ve Pişirilmesi

Süt ile yumurta çırpılır. Tuz ve un eklenerek çırpılır. Hiç topak kalmayana kadar çırpmaya devam edilir. Krep tavası hafif yağlanır. Hazırlanan harçtan bir kepçe alınır krep tavasına dökülür ve çevirerek tavanın yüzeyine yayılır.

Benim krep tavam biraz büyük olduğu için bu malzemeden yaklaşık 8 tane krep çıkıyor. Ama sizin tavanız küçükse 12-15 tane kadar çıkması muhtemel. Ölçüler fazla gelirse azaltabilir ve gerektiği kadar yapılabilir.

Hazırlanan krepler ister peynirle isterseniz reçel ve ya daha farklı tatlı bir malzemeyle tüketilebilir. Sütlü olduğu için sade olarak da çok lezzetlidir aynı zamanda protein kaynağı olarak da kullanılabilir. Afiyet olsun!

Krep İçin Püf Noktalar

Krep hamurunu kepçeyle dökmek her zaman eşit miktarda dökmek demektir.

Yumurta önden köpürterek çırpılmalıdır.

Sütün soğuk olmasına dikkat edilmelidir.

Kepçe ile dökmeden önce tavayı iyice kızdırmalıdır.

Tavaya koyulan yağın az olması gerekir. Hatta harcın içine bir miktar yağ koyulması daha iyi olacaktır.

Krep çok kalın olarak dökülmemelidir.

Oruç ve Marifet İlişkisi

Yunus Emre
Yunus Emre

Bu gün sizlerle yapacağımız sohbet için tasavvuf ehli bir ozan olan Yunus Emre ve onun şiirlerinden esinlendim. Güncel olarak her yerde konuşulan ama anlaşılmasında zorluk yaşanan tasavvuf kapılarından Şeriat- tarikat- marifet- hakikat kapılarından üçüncü olanı anlatacağım. Çünkü Ramazan ayı ve oruç ile en fazla ilgisi olan bu kapıdır. Bu kapının içinde de 10 adet

Tasavvuf edebiyatı belkemiğini oluşturan 4 ana kapıdan biri olan marifet kapısı, hakiki bir inanan olmanın 3. durağıdır. Esası Allah’ı tanımaktır. Allah’ı tanımaya giden yolun nefis terbiyesinden geçtiğini anlatır. Oruç da nefis terbiyesinde bizi sonuca en kısa yoldan götüren en değerli araçtır.

Marifet makamları ise şöyledir.

  • Edep
  • Bencillikten uzak olmak. Kin gütmemek.
  • Aşırı istekleri sınırlamak
  • Sabır göstermek kanaat etmek.
  • Utanma
  • Cömertlik
  • İlim
  • Hoş görülü olmak
  • Kendini bilmek
  • Arif olmak

Kur’an edeptir. Ayet ayet edeptir. Edep makamına ermek için Kur’an okumak gereklidir. Ama sadece okumak değil anlamını idrak ederek okumak gerekir. Bizim yaptığımız gibi sadece yüzünden okumak sadece bir görevi yerine getirmekten ibarettir. Ama hiç okumamaktan iyidir.

Yalnız Kur’an-ı Kerim’i anlamak için okumak ve gereken edep derslerini almak bize bu ayın getirdiği faziletlerdendir.

Aşırı istekleri sınırlamak için Ramazan ayı ve oruç ibadetinden daha uygun bir zaman ve ibadet daha yoktur. Sabahtan akşama kadar vücudumuzun en doymak bilmeyen organı olan mide ve şehvani arzuları sınırlamakta yardımcı olur.

Sabır ise oruç ibatenin temelinde vardır zaten. Açlık ve susuzluğun yanında karşımıza çıkan kötü davranışlara karşı sabır göstermek ile marifet kapısını aralamak mümkün olabilir.

Cömertlik ise bu ayda her Müslümanın isteyerek yaptığı bir davranıştır. Gerek zekât gerek fidye ve gerekse Ramazan kumanya paketleri ile bu cömertlik gösterilir. Aslen cömertlik kendinde fazla olanı değil de elindekini başkalarıyla paylaşmaktır. Bizler de oruç ibadetini gerçekleştirdiğimiz Ramazan ayı ve getirdiklerini fırsat bilmeli bu kapılardan layıkıyla geçmek için gerekeni yapmalıyız. Buradan dünkü yazımız 25 Nisan 2020 En İyi İftar Menüsüne de gidip dünkü sohbetimize erişebilirsiniz.

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.