28 Nisan 2020 En İyi İftar Menüsü (Ramazan Şerbeti)

5

Merhaba, bu gün Ramazan’ın 5. günü oldu bile. Altıda biri geride kalacak bu günden sonra. Çorba tarifi ile başladığımız ilk günden sonra bu gün de Ramazan şerbeti nasıl yapılır? Onun tarifini vereceğiz sizlere. Sahur için anneannemin tarifi var sizlerle paylaşacağımız “yoğurtlu hamur kızartması”. Mayalı olmadığı için midenize zararlı olmayacaktır. Sohbet konumuz ise Mevlana Hazretleri ve hoşgörü. Haydi, ilk olarak menümüzü vermekle başlayalım.

28 Nisan 2020 – 5. Gün İftar Menüsü

Terbiyeli Şehriye Çorbası ( Yoğurt ve yumurta sarısı ile terbiye edilmiş)

Ispanaklı Tavuk Sarma

Bulgur Pilavı

Yoğurtlu Mor Salata

Ramazan Şerbeti

Revani

Ramazan Şerbeti Tarifi Nasıl Yapılır?

Ramazan şerbeti içinde baharat da bulunduran bir komposto olarak kabul edilebilir. Ancak bunun taneleri yok ve şekeri yükseltmek yerine düşürüyor. Mis gibi kokusuyla mideyi de rahatlatıyor, bağırsakları da yumuşatıyor.

Ramazan Şerbeti Tarifi Malzemeler

ramazan Şerbeti
Ramazan Şerbeti

3 litre su

10-15 tane çilek

1 adet nar

1 ayva

Çubuk tarçın

1 tatlı kaşığı karanfil

1 bardak esmer şeker ( şekeri olanlar için tatlandırıcı da kullanılabilir)

3-4 kaşık bal

1 kaşık pekmez

Ramazan Şerbeti Tarifi

 

İlk önce suyu derin bir tencereye boşaltıyoruz. Suyun içine meyveleri ve baharatları ekleyerek kaynatıyoruz. Meyvelerin rengi çıkınca bu kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 5-10 dakika içinde gerçekleşiyor. Altını kapatıyoruz. Pekmez, bal ve şekeri ilave edip eriyene kadar karıştırıyoruz. Soğuyunca süzüyoruz ve dolaba kaldırıyoruz. Cam şişelerde 2-3 gün dolapta durabildiği için biraz fazla yapmanızda sakınca yok.

Evet, bu kadar basit yapılabilen ve ferahlatıcı tadı olan başka bir içecek yok.

 

Sahur Tarifimiz Yoğurtlu Hamur Kızartması

Bu tarif anneannemin tarifi ve her yediğimde sanki o yapmış gibi hissediyorum. Ben Anneannemi hiç görmedim. O nedenle onun adının geçtiği her şey bana onunlaymış hissi veriyor.

Malzemelerimiz

yoğurtu hamur kızartması
Yoğurtlu Hamur

2 Yumurta

1 Su bardağı yoğurt

1 su bardağı ılık su

1 Paket kabartma tozu

Çeyrek çay bardağı sıvıyağ hamur için

2 su bardağı sıvı yağ kızartmak için

1 Tatlı Kaşığı Tuz

4 Bardak un

Merdane

Hazırlanışı ve Sunumu

Önce sıvı malzemeler ve yumurta bir yoğurma kabında karıştırılır. Sonrasında un ve kabartma tozu eklenerek yoğurma işlemine geçilir. Yoğurma işlemi bitince hamur dört parçaya ayrılır beze yapılır. Üzeri örtülüp 10 dakika dinlendirilir. 10 dakika sonra bezelerden biri unlanarak merdaneyle açılır. Çok ince olmamasına dikkat edilerek açılan hamurdan kare parçalar kesilir. Bu sırada derin bir kaba yağ dökülür.  Ocağın üzerine konup yağ güzelce kızdırılır. Bu karelerden her biri kızgın yağa atılıp kızartılır. Kızaran hamurlar kâğıt havlu üzerine alınır. Bu işlemlere hamurun tamamı bitene kadar devam edilir. Eğer daha az yapmak isterseniz ölçülerin yarısını kullanabilir ve 3 adet beze yapabilirsiniz. Fazla yağ çekmez ama yine de kâğıt havlu üzerine çıkarılması faydalı olacaktır.

Sunum sırasında peynir, salça, reçel ve ya çikolata kullanılabilir. İftardan kalmış olan Ramazan şerbeti de varsa yanında harika bir eşlikçi olacaktır.

Sohbet Konumuz Hazreti Mevlana ve Hoşgörü

Mevlana
Hz. Mevlana

Mezhebine ve dinine bakmaksızın her insanı seven ve saygı gösteren Mevlana‘nın birlik temelli bir İslam anlayışı vardır. Doğu ve batı uygarlıklarına ve bütün hak dinlere olan hâkimiyeti sayesinde, bu iki medeniyet arasında köprü olabilme imkânı bulmuştur. İslam’dan başka her dine olan mesafesi ve muhabbeti eşittir. Çünkü her dinin temellerinin  imana dayalı olduğunu bilmektedir. Sadece yapılan ibadetlerde ve dine dayalı olan geleneklerde farklılıklar görülmektedir.

İnsanları inançlarından ve mensubu olduğu din nedeniyle aşağılamak şöyle dursun, Allah’ı inkâr edenlere bile hakaret etmeden davranmayı nasihat eder. Bu gün kâfir olanın yarın veli olmayacağını kimse bilemez. İnsanın ömründe ne olacağını Allah’tan başka hiç kimse bilemez. Bu bağlamda insanlığın gereği olarak her kişiye karşı hoş görülü davranmak önemlidir. Dünkü sohbet konumuz “Allah Sevgisi” idi. okumak isterseniz tıklayınız.

Mevlana için birine saygı göstermesi için Allah tarafından yaratılmış olması yeterliydi. “ Gel, gel ne olursan ol yine gel, ister kâfir, ister Mecusi, ister puta tapan ol yine gel, bizim dergâhımız ümitsizlik dergâhı değildir, yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel.” Diyerek gönlünü ve dergâhını herkese açmıştır. Sözleri ve öğretileri sadece bulunduğu dönemde kalmamış bugün de hala geçerliliğini korumaktadır.

İnsanların birbirleriyle konuşmadıkları, kıyafetleri nedeniyle dahi birbirlerini yargıladıkları günümüz dünyasında sözleriyle hala gönlümüzü aydınlatmaya devam etmektedir. Bu gün de Ramazan şerbeti ile midenizi Mevlana Hazretleri ile ruhunuzu ferahlatmaktı maksadımız. Umarız maksadımız hâsıl olmuştur.

 

 

 

 

 

 

5 Yorumlar
  1. Hümeyra diyor

    Sevgili degerli insan muhteşem bir yazı olmuş ne güzel yaradan dan ötürü yaradılanı sevmek çok hoşuma gitti dogru kulun işlediği günahtan haberdar olursunda ettigi tövbeden haberdar olmasın biz yargılama mercegi degil sevgi mercegi olmalıyız hep dua edip duga ummalıyız yüreğinize kaleminize saglık tarifelere bayıldım şerbeti bugün inşaallah deniyecegim çok teşekürler

  2. Ebru Ermeğan diyor

    Yine çok güzel bilgiler paylaşmışsınız emeğinize sağlık ki bizler de faydalanıyoruz

    1. Hüseyin TOSUN diyor

      Bir faydamız oluyorsa, ne mutlu bize 🙂

      1. Özlem diyor

        Sizi yeni takip etmeye başladım müdavininiz olacağım sanırım paylaşımlarınız çok güzel🥰

  3. Musa diyor

    Takip ediyorum ve faydalı buluyorum.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.