5 Mayıs 2020 En İyi İftar Menüsü (Düğün Çorbası)

3

Ramazan ayı 12. gün iftar menümüzde Düğün Çorbası, sahur menümüzde ise ponçik poğaça tariflerimiz var. Sohbet konumuz ise Emanet Bilinci Nedir?

Haydi, gelin birlikte iftar lezzetlerine bir göz atalım.

12. Gün En İyi İftar Menüsü

Düğün Çorbası

Fırın poşetinde sebzeli tavuk

Erişte pilavı

Çoban salata

Kemalpaşa Tatlısı

Düğün Çorbası Tarifi

Düğün Çorbası
Düğün Çorbası

Bu çorbaya Düğün Çorbası denmesinin nedeni Anadolu ve Trakya’da düğünlerde yapılıyor olmasıdır. Özellikle Trakya’da her düğünün vazgeçilmez çorbasıdır. Hatta düğün yemeklerine sadece bu çorbayı içmek için giden bir amcam vardı benim. Evde de yapılabilen bu çorbanın tadı çok güzeldir hem de sağlıklı ve besleyicidir.

Malzemeler

100 gram kıyma

1 baş soğan

1 yemek kaşığı salça

1 çay bardağı pirinç

1 yumurta

2 kaşık yoğurt

Tuz, karabiber, pul biber

1 su bardağı süt

½ çay bardağı sıvı yağ

1 kaşık tereyağı

Kıymalı Düğün Çorbası Yapılışı ve sunumu

Kıymalı düğün çorbası için ilk olarak soğanı yemeklik doğruyoruz. ½ çay bardağı yağ ile kavurulur. Soğan kavrulunca kıyma eklenir kavurmaya devam edilir. Sonra salça eklenir kavrulunca soğuk su eklenir. Burası püf noktasıdır. Sıcak su eklenirse kıymalar dağılmaz topaklanır. O nedenle soğuk su eklemelisiniz.

Kaynamaya başlayınca pirinçler yıkanır tuz ile birlikte tencerede kaynamakta olan karışıma eklenir. Pirinçler de pişince terbiyesi yapılır. Süt, yoğurt ve yumurta sarısı karıştırılıp homojen bir hal alması sağlanır. Sonrasında ise tenceredeki karışımdan bir kepçe alınıp yoğurt, süt, yumurta karışımına eklenir.

Ilınan bu üçlü karışım tencereye karıştırarak yavaş yavaş dökülür. Birden dökerseniz yoğurt ve süt kesilir lezzeti kötü olur. Yavaş yavaş dökerseniz çok daha lezzetli olur. Buna lütfen dikkat ederek dökmeye çalışın.

Bir iki taşım daha kaynayıp kıvam alan çorbanın altı kapatılır. Servis yapılmasına yakın tereyağında kızdırılan pul biber çorbaya eklenir. Kıymalı Düğün Çorbası afiyetle yenir.

Sahur İçin Ponçik Poğaça

5 Mayıs 2020 en iyi iftar menüsü
Ponçik Poğaça

Sahurda yenilebilecek ponçik poğaça tarifimiz aslında çay saatlerinizin de vazgeçilmezi olmaya aday bir lezzettir. Hem yapılışı çok kolay ve zahmetsiz hem de lezzetli olan bu poğaçamızın tarifine bakalım. Dünkü tariflerimize ulaşmak için buraya tıklayınız.

Malzemelerimiz

1 su bardağı ılık süt

1 paket kuru maya

2 kaşık toz şeker

1 çay bardağı yoğurt

1 buçuk çay bardağı sıvı yağ

2 yumurta

4 buçuk 5 bardak un( bu ölçü unun özelliğine göre değişiklik gösterebilir)

İç Malzeme

Peynir 200 gram

1 tatlı kaşığı tuz

½ demet maydanoz

Sosis 5-6 tane

Ponçik Poğaça Yapımı

İftardaki düğün çorbası üzerine sahur için ponçik poğaçanın yapılışına bir bakalım. İlk olarak maya, ılık süt ve şekeri kavanoza koyup kapağını kapatıyoruz. Mümkünse bir bezle örtün ki karanlık ortamda maya daha hızlı çoğalır.

Yarım saat sonra ortasını açtığınız 4 bardak unun ortasına bunu dökün. Yumurtanın bir tanesinin sarısını üzeri için ayırıp kalanları bu havuza kırın. Yoğurt, tuz ve sıvı yağı da ekledikten sonra yoğurmaya başlayın karışıma azar azar un ilavesi yaparak kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edin. Yoğurma kabınızın kapağı varsa kapatın. Yoksa streç filmle kaplayın ki hava almasın.

Güzelce sardıktan sonra üzerini örtün. Maya sıcak ve karanlık ortamı daha çok sever. Bir saat kadar mayalanması yeterlidir. Evde mayalama yaptığınız ve hızlı mayalama katkılarını kullanmadığınız için daha sağlıklı bir hamur olacaktır. Bu arada fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın ki siz poğaçalara şekil verirken o ısısını bulsun.

Bu arada kabaran mayalı hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ortasına peynirli harcınızdan koyup yuvarlak şekilde kapatın. Pişirme kâğıdı serilmiş tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısını fırçayla güzelce sürün. Isıttığınız fırında 15- 20 dakika pişirin. Üzerleri kızardığında ponçik poğaçalar pişmiş demektir. Sahurda afiyetle yiyin.

Vücudumuz Bize Allah’ın Emanetidir

obezite
obezite

Emanet bilinci ile hareket eden insan ilk önce kendine emanet edilen vücudundan başlamalıdır. Vücuduna zarar verecek alışkanlıklardan ve hareketlerden kaçınmalıdır. Allah’ın verdiği emaneti en iyi şekilde muhafaza etmeye azami gayret göstermelidir.

Kötü alışkanlıklar olan sigara ve alkol gibi zararlılardan uzak durmalıdır. Yeme içmesine dikkat etmeli ve mümkün olduğu kadar stresten uzak durmalıdır. Midesini boş yere çokça doldurmamalı ve Peygamber Efendimiz (S.A.V) gibi 1/3 ünü suyla, 1/3ünü havayla ancak kalan 1/3 ünü yemekle doldurmalıdır. Fazla yemek yiyerek vücuduna eziyet etmemeli, çok az yiyerek de gıdasız bırakmamalıdır.

Oruçlu insan ilk olarak su ile başlarsa zaten 10 günden sonra küçülmeye başlayan midesinin 1/3 ünü suyla doldurmuş olur. Eğer geğirmeden sofradan kalkarsa 1/3 ünü de havayla doldurmuş olur. Ama geğirişe o hava kaçacak ve oraya yemek doldurma ihtiyacı doğacaktır. Bu nedenle sofradan mideden gaz çıkışı olmadan kalkmak sağlıklı bir vücudun ilk şartı

Bu nedenle iftarda beslenme şeklimize dikkat etmeli ve Allah’ın emaneti olan vücudumuza iyi gelecek geleneksel Düğün Çorbası gibi besinler tüketmeliyiz. Temizliğimize de azami dikkat göstermeli haftada en az 2 kere banyo yapmalı ve her gün dişlerimizi fırçalamalıyız. Kıyafetlerimize ve saçımıza da dikkatli ve özenli olmalıyız.

Bir Menkıbe

Bedeninin emanet olduğunun bilincinde olan bir kimse, insanların ömrünün çok uzun yıllarda tam 500 yıl boyunca Allah’a secde ve şükür eda etmiş. Vakti saati gelince ölmüş ve Allah’ın huzuruna gitmiş. Allah Teâla ona ibadetleri ile mi yoksa Rabbinin merhametiyle mi İlahi Mizan’a gitmek istediğini sormuş.

Kişi o kadar eminmiş ki kendinden” elbette ibadetlerim” demiş. Melekler yaptığı ibadetleri bir kefeye kişinin kendisine verilen vücudu bir kefeye koymuşlar. Ama 500 yıl boyunca yaptığı ibadetler sadece bir gözüne karşılık gelmiş.

Anlayacağınız Rabbimiz bize paha biçilemez değerde bir emanet vermiştir. Biz de bu emanete iyi bakmalı, sağlıklı kalmaya çalışmalı ve ona zarar verecek her türlü uygulamadan kaçınmaya gayret etmeliyiz. Vücudun zarar göreceğini bile bile sigara içmek ve alkol tüketmek, fazla yemek tüketmek emanete ihanet etmektir.

 

 

3 Yorumlar
  1. Kadir diyor

    Bı gün erken acıktım galiba, hemen tariflerinize bakmaya başladım 🙂

  2. Hümeyra diyor

    Rabbim tüm kötü alışkanlıklarımızdan o nun rızası için vaz geçmeti nasip etsin yunus Emre gibi üsdatların mekanı cennet bizlere şefaatçi etsin inşaallah kaleminize saglık yüregiinize saglık

  3. Ebru diyor

    Özellikle ramazan ayında çorba sofranın baştacı. Değişik tarifler de işimize yarıyor teşekkürler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.