Dünyanın En Büyük Felaketleri

Dünyanın En Büyük Felaketleri

0

 

Dünya sürekli olarak felaketlerle yüzleşmek durumunda kalıyor. Hangi felaket olursa olsun insanlığı kırıp geçiriyor. Doğayı tahrip ediyor ve dünyanın dengesi bu felaketlerle değişim gösteriyor. Felaketler; doğal afetler sonucu olabildiği gibi çeşitli deneysel çalışmalar ile insanlar tarafından, sağlık alanında yeterli özenin gösterilmemesi sonucu çeşitli salgınlardan kaynaklı olabiliyor. Zaman geçse de dünya her zaman değişim göstermeye devam ediyor. Felaketlerin önüne ise hiç bir teknoloji, gelişim ve ilerleme geçemiyor.

Teknolojinin kullanılmasıyla biyolojik savaşlar sonucu da felaketler baş göstermekte. Felaketler arasında; kuraklık, küresel ısınma, deprem, çığ, hortum, yangın, hastalık, çevre kirliliği, biyolojik silah, nükleer bombalar gibi uzun bir liste yer alıyor. İnsanoğlu her felaket sonrası yaralarını sarmaya çalışıyor. Doğanın dengesi her değiştiğinde dünya geriliyor. Günümüzde ise 2020 yılında Çin Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid–19 pandemik vakasının hala devam ettiği düşünüldüğünde sonuçlarının hangi yönde sonlanacağı merak konusu. Peki dünyanın en büyük felaketleri hangileri?

16. Doğal Felaketler

Doğal Felaketler
Dünyanın Felaketleri Doğal Felaketler

1970 yılında Bhola kasırgası, en önemli kasırga olarak kaydedilmiştir. 7–13 Kasım 1970 yılında süren kasırga sonucu 3,5 milyon kişi etkilenmiştir. Tip Tayfunu ise en güçlü kasırgalar arasında olmuştur. 4–19 Ekim 1979 yılları arasında Pasifik Okyanusu Kuzey batı yönünde meydana gelmiş, 2220 km rüzgâr alanı, 305 km/s hızıyla günümüze kadar en felaket tayfun arasındadır.

1972 yılında meydana gelen Tipi felaketinde 3–9 Şubat 1972 arasında 8 mt yüksekliğinde kar oluşmuş 200 köy tamamen yok olmuştur. 16 Aralık 1920 yılında Çin’de 8,5 büyüklüğünde deprem olmuş ve 200.000 kişi oluşan toprak kaymasında ölmüştür. 26 Nisan 1989 yılında Daulatpur-Saturia Hortumu Bangladeş merkezli ortaya çıkmış 1.300 kişi yaşamını yitirmişti. Amerika Tri-State Hortumu ise 695 ölüme sebep olmuştur. 2004 yılında 9,0 büyüklüğünde depremin Hint Okyanusu Sumatra Adası’nda oluşması sonucu Tsunami başlamış, 230.000 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştır.

31 Mayıs 1970 yılında Peru’da deprem sonrası ortaya çıkan çığ felaketi 20 bin üzeri kişinin ölümüyle sonuçlandı. Endonezya Sumbawa Tambora volkanı paylaması sonucu 12 bin kişi ölmüştür. Çin Huang He nehrinin taşmasıyla oluşan selde 3,7 milyon kişi ölmüştür. 22 Mayıs 1960 yılı Şili’de 9,5 büyüklüğündeki depremde 6 bin kişi, 23 Ocak 1556 Çin Şensi’de 8,0 büyüklüğündeki depremle 830 bin kişi ölmüştür. Bu rakam bölgenin %60 nüfusu anlamına geliyor.

15. Domuz Gribi ve Ebola Felaketi

Domuz Gribi ve Ebola Felaketi
Dünyanın Felaketleri Domuz Gribi ve Ebola Felaketi

2009 yılında Meksika merkezli olan domuz gribi, 191 ülkeye yayılarak 8.750 kişinin yaşamını yitirmesine sebep oldu. 2014 yılındaki Ebola virüsü ise Gine köyü merkezli olup, Afrika’nın Batısında bulunan bazı ülkelere sıçrayarak 11.325 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

14. Çernobil Felaketi

Çernobil Felaketi
Dünyanın Felaketleri Çernobil Felaketi

Küresel felaketler arasında yer alan Çernobil Felaketi, nükleer santralin 4. reaktöründe oluşan patlama sonrası radyasyon yaymasıyla biliniyor. Bu o kadar büyük bir radyasyondu ki; Hiroşima ve Nagazaki tarafında atılan atom bombasından yayılan etkinin 200 katı kadar büyüktü.

Bu felaket Rusya tarafından gizlense de, zamanla İskandinav bölgesinde yüksek çıkan radyasyon değeri, 31 kişinin ölmesi sonrası bölge temizlemesine katılan 4.000 kişinin 1 yılda hayatını kaybetmesi ile sonuçlandı. 2004 yılına kadar Ukrayna, Belarus ve Rusya’da bulunan 18 yaşın altındaki 4.000 kişide tiroid kanseri, mutosyona uğramış sayısız canlı bulunuyor. Mutasyondan etkilenen çocuklar, yetişkinler ve hayvanlardır. 30.000 ile 60.000 arasında kişinin ise radyasyon sebebiyle kansere yakalanıp öldüğü bilim adamlarınca tahmin edilmiştir.

13. AIDS Felaketi

AIDS Felaketi
Dünyanın Felaketleri AIDS Felaketi

AIDS; tedavisi günümüzde dahi hala bulunamayan, maymunlardan geçen HIV nedeniyle ilk olarak 1959 yılında Kongo bölgesinde ortaya çıktı. 1980 yılında ise isimlendirilen bu virüs nedeniyle 35 milyona yakın ölüm tespit edildi.

12. Kore Savaşı

Kore Savaşı
Dünyanın Felaketleri Kore Savaşı

Soğuk savaş sonrası yaşanan ilk sıcak savaş olan Kore Savaşı’nda 545.709 kişi yaşamını yitirdi. Çin, Amerika ve müffettiklerinin katılımı sonucu 1953 yılına kadar devam etti, ancak 2009 yılında Güney ve Kuzey Kore arasında yapılan ateşkes ile resmi olarak sonlandı.

11. 1.Dünya Savaşı Felaketi, Atom Bombası ve Kitlesel Ölümler

1.Dünya Savaşı Felaketi, Atom Bombası ve Kitlesel Ölümler
Dünyanın Felaketleri I. Dünya Savaşı Felaketi, Atom Bombası ve Kitlesel Ölümler

1 Eylül 1939 yılında Almanya’nın Polonya’yı işgali sonrası asker ve sivil olmak üzere 73 milyon kişi yaşamını yitirdi. 15 Ağustos 1945 yılına kadar devam eden bu savaşta Amerika tarafından Hiroşima, Nagazaki bölgelerine atom bombaları atmasıyla felaketler yaşanmaya devam etmiştir. Bu savaşta kitlesel ölümler yaşanmış, Almanya Musevilere yönelik gaz odaları kullanmıştır. Soğuk savaş dönemiyle tüm bu felaketler sonlanmıştır.

10. İspanyol Gribi

İspanyol Gribi
Dünyanın Felaketleri İspanyol Gribi

Dünya savaşının etkileri savaş sonrası kendisini tüm karanlık yüzüyle göstermeye devam etmiştir. İspanyol gribi tüm dünyayı kasıp kavuran bir salgın olmuştur. Tam 500 milyon kişiye bulaşan virüs sonucu 40–50 milyon arasında vatandaş hayatını kaybetmiştir.

9. Tifüs Salgın Felaketi

Tifüs Salgın Felaketi
Dünyanın Felaketleri Tifüs Salgın Felaketi

1.Dünya savaşı sonuçları arasında sadece toprak kayıpları yer almıyor. En önemli yıkımlardan birisi de savaş sonrası asker ve sivillerin gerekli hijyeni sağlamamaları üzerine, bitten kaptıkları tifüs virüsünün yayılması sonucu 3 milyon kişinin yaşamını yitirmesidir.

8. I.Dünya Savaşı Felaketi

I.Dünya Savaşı Felaketi
Dünyanın Felaketleri I.Dünya Savaşı Felaketi

Tüm felaketler salgınlar olarak nüksetmiyor. Bazı felaketler insanların eliyle özenle hazırlanmış felaketler arasına girmeyi başarıyor. Savaşlar, ülkelerin başına gelebilecek en büyük felaketler arasındadır. Osmanlı İmparatorluğu, Rus İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yıkımıyla sonuçlanan savaşta, Avrupa’da olduğu gibi Orta Doğuda ‘da yeni devletler kurulmuştur.

7. Kolera Salgın Felaketi

Kolera Salgın Felaketi
Dünyanın Felaketleri Kolera Salgın Felaketi

Hindistan merkezli olup, Afganistan, daha sonra Rusya’ya yayılmıştır. Hızla yayılma süreci Avrupa, Amerika ve Afrika olarak devam etmiştir. Dünya genelinde milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği biliniyor. Dünya tarihinin en can alıcı felaketleri arasında yer alıyor.

6. Çiçek Salgını Felaketi

Çiçek Salgını Felaketi
Dünyanın Felaketleri Çiçek Salgını Felaketi

Çiçek salgını 1520 yıllarında ortaya çıkmış 56 milyon kişi, daha sonra ortaya çıktığı yıllarda ise 20 milyon kişinin ölümüne sebep olmuştur. Dr. Edward Jenner tarafından 1796 yılında, inek çiçeği bakterisini kullanarak geliştirilen aşıyla çiçek hastalığına çözüm bulmuştur.

Bunun yanı sıra; 1700 yıllarında İtalya, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerde ortaya çıkan sarıhumma hastalığı için de aşı üretilmesi sağlanmış oldu. Bu hastalıkta ölen kişi sayısı bilinmemekle birlikte 19. yy içerisinde de görülmüş ve İspanya’da 300 bin kişinin ölümüne sebep olmuştur.

5. Meksika Kanamalı Ateş Hastalığı Felaketi

Meksika Kanamalı Ateş Hastalığı Felaketi
Dünyanın Felaketleri Meksika Kanamalı Ateş Hastalığı Felaketi

1576 yılında Meksika’da ortaya çıkan kanamalı ateş hastalığı adıyla bilinen veba, uzun yıllar sonra yine ortaya çıkmıştır. Veba salgınında yayılmasını etkileyen faktörler arasında kuraklık gösterilmektedir. Bunun yanı sıra Avrupa’nın Amerika’yı kuşatmaya çalışması da vebanın yine ortaya çıkmasına neden olmuştur. Salmonella virüsünün sebep olduğu felakette 15 milyon olarak belirlenen sayıda Aztek yaşamını yitirdi.

4. Amerika Su Çiçeği Felaketi

Amerika Su Çiçeği Felaketi
Dünyanın Felaketleri Amerika Su Çiçeği Felaketi

15.yy olarak bilinen suçiçeğinin yayılması, Avrupa sınırlarından Amerika’ya sıçramasıyla büyük bir kırılmaya sebep oldu. Özellikle Kızılderililerin etkilendiği ve Kızılderili nüfusunu yarıya düşüren bu salgında Avrupa nüfusu %30 oranında azalmıştır.

3. Avrupa Kara Ölüm Felaketi

Avrupa Kara Ölüm Felaketi
Dünyanın Felaketleri Avrupa Kara Ölüm Felaketi

Yersinia Pestis bakterisi sonucu dünya genelinde 200 milyon yaşamını yitirdi. Salgın hızla Avrupa’ya yayıldı. Bunun nedeni ise 1347 yılında Moğollar tarafından kuşatılan Kırım Ceneviz Ticaret Merkezi’nde bulunan, daha önceden ölen vebalı askerleri mancınık kullanarak şehre fırlatması sonucu ortaya çıkmıştır. Bu ticaret merkezinden kaçan kişilerin taşıdığı bakteri, Avrupa nüfusunun 1/3 oranında nüfusunun yaşamını yitirmesine yol açtı.

2. Konstantine Justinyen Vebası 541 Yılı

Konstantine Justinyen Vebası 541 Yılı
Dünyanın Felaketleri Konstantine Justinyen Vebası

Veba yüzyıllar geçmesine rağmen unutulmayan en büyük felaketler arasında. Tekrarlamaması adına birçok araştırma yapılmış ve önlemler alınmaya çalışılmıştır. 541 yılında ise veba hastalığı 2. kez tüm karanlık yüzüyle ortaya çıkmıştır. İstanbul; Konstantine adıyla alındığı Roma İmparatorluğu zamanında elzem durumun yaşanmaması için önlemler, tedbirler ve birçok tecrit yapılmış, giriş çıkışlar yasaklanmış, gemilerin dahi demir alması yasaklanmıştır.

Veba hastalığı bu önlemleri geride bırakarak Konstantine’yi ele geçirdi. Vebanın tekrar geliş sebebi ise askerler tarafından getirilen eşyaların kontrollerinin sağlanmamasıydı. Malzemeler içerisinde veba virüsü taşıyıcısı fareler bulunuyordu. Justinyen vebası sonrası Tiyatrolar Caddesi salgının merkezi haline geldi. 500 bin nüfusa sahip olan Konstantine’de 230 bin kişi öldü. Dünya çapında ölenler ise 30–50 milyon rakamına ulaştı. Kraliçe Theodore’nin haber vermeden şehri ziyaret etmek istemesi ve konuşacak kimsenin olmadığını görmesi üzerine geri dönmesi sonucu, İmparator Justinyen vebaya yakalandı. 2 günlük ömür biçilen İmparator, Kraliçe Theodore tarafından 7 aylık bakım sürecinde sağlığına kavuştu.

1. Roma Antoninus Vebası 165–180 Yılları Arası

Roma Antoninus Vebası 165–180 Yılları Arası
Dünyanın Felaketleri Roma Antoninus Vebası

Veba salgını; dünyanın yaşadığı felaketler arasında yer alan en geniş çaplı bir felaketti. Roma İmparatorluğunda ortaya çıkması ise Doğu seferi sonrası geri dönen askerlerden hızla bulaşıp yayılmasaydı. Veba salgınları arasında o kadar etkiliydi ki; Roma İmparatorluğu nüfusunun %30’luk kısmına tekabül eden 5 milyon kişi bu hastalıktan yaşamını yitirdi. Günde 2 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan vakada Roma İmparatoru olan Lucius Verus yaşamını yitirenler arasında yer aldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.