Dünyanın En Fakir Ülkeleri

Dünyanın En Fakir Ülkeleri

0

 

Dünya üzerinde yaklaşık olarak 1,3 milyar yoksul insan bulunmaktadır. Bu rakam Dünya nüfusunun %23’üne denk gelmektedir. Çoğunluğu Afrika kıtasında bulunan bazı ülkeler, dünyanın en fakir ülkeleri olarak bilinmektedir. Bu ülkeler, ekonomi, sağlık ve eğitim açısından oldukça geri kalmış olan ülkelerdir.

17. Hindistan

Hindistan
Dünyanın En Fakir Ülkesi Hindistan

Hindistan, Güney Asya’da bulunan bir ülkedir. Nüfus olarak dünyanın en büyük 2. ülkesi olan Hindistan’da, halkın büyük bir kısmı yoksullukla mücadele etmektedir. Zenginler ve fakirler arasındaki gelir uçurumunun ciddi boyutlara ulaştığı ülkede, sokaklarda yaşayan milyonlarca insan bulunmaktadır.

 

16. Pakistan

Pakistan
Dünyanın En Fakir Ülkesi Pakistan

Pakistan ya da resmi adıyla Pakistan Cumhuriyeti, Asya kıtasının güneyinde bulunan bir ülkedir. Nüfusun büyük bir kısmının açlık sınırının altında yaşadığı Pakistan’da, eğitim sorunları ve tıbbi yetersizlikler de oldukça fazladır.

15. Eritre

Eritre
Dünyanın En Fakir Ülkesi Eritre

Eritre ya da Eritre Devleti, Doğu Afrika’nın kuzeyinde bulunan bir ülkedir. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri kabul edilen Eritre’nin ekonomisi, tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Kıtlık ve kuraklığın yaşandığı ülkede, halkın büyük bir kısmı açlıkla mücadele etmektedir. Eğitim ve sağlık imkânlarının da yetersiz olduğu Eritre Devleti’nde, nüfusun büyük bir kısmı kırsal kesimlerde yaşamaktadır.

14. Moritanya

Moritanya
Dünyanın En Fakir Ülkesi Moritanya

Afrika kıtasının batısında yer alan Moritanya, dünyanın en yoksul ülkelerinden birisidir. Gıda yetersizliğinin ve kuraklığın günden güne artması, halkın büyük zorluklar yaşamasına neden olmaktadır.

13. Kamboçya

Kamboçya
Dünyanın En Fakir Ülkesi Kamboçya

Kamboçya ya da resmi adıyla Kamboçya Krallığı, Güneydoğu Asya’da bulunan bir ülkedir. Ülke, dünyanın en yoksul ülkelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Nüfusun geçim kaynağının büyük bir kısmını, tekstil ve tarım oluşturmaktadır. Ülkenin en büyük gelir kaynağı ise, son yıllarda artış gösteren turizmdir. Ülkede nüfusun yarısından fazlası, günlük 1 dolar gibi bir ücretle çalışmaktadır. Kamboçya’da halk, ciddi sağlık sorunlarıyla da mücadele etmektedir. Menenjit, Hepatit A ve B gibi hastalıklar ülke genelinde oldukça yaygındır.

12. Tanzanya

Tanzanya
Dünyanın En Fakir Ülkesi Tanzanya

Tanzanya, Afrika kıtasının orta doğu bölgesinde yer alan oldukça yoksul bir ülkedir. Dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden birisi olan Tanzanya’da, dış yardımlara gereksinim oldukça fazladır. Ülke ekonomisi, yüksek oranda tarıma bağlıdır. Sıtma hastalığının da oldukça yaygın olduğu Tanzanya’da, tıbbi açıdan ciddi yetersizlikler yaşanmaktadır. Ülke nüfusunun yarısına yakın bir kısmı temiz suya, yarısından fazla bir kısmı ise sağlık hizmetlerine erişememektedir.

11. Gana

Gana
Dünyanın En Fakir Ülkesi Gana

Afrika kıtasının batısında yer alan Gana Cumhuriyeti, dünyanın en yoksul ülkeleri arasında kabul edilmektedir. Salgın hastalıklar ve darbelerle mücadele eden ülke nüfusunun ciddi bir kısmı, açlık sınırının altında yaşamaktadır. Gana genelinde sıtma, kolera ve tifo gibi hastalıklar görülse de, ülke sağlık sistemlerini iyileştiren adımlar atmaya başlamıştır. Eğitim sisteminde de çeşitli iyileştirmeler yapan ülke de, okuma ve yazma bilenlerin oranı son yıllarda artış göstermiştir.

10. Komorlar

Komorlar
Dünyanın En Fakir Ülkesi Komorlar

Komorlar ya da resmi adıyla Komorlar Birliği, Afrika kıtasına bağlı olan bir ada ülkesidir. Ülke, en az gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkenin yaşam standartları, oldukça düşüktür. Nüfusun büyük bir kısmı, açlık ve yoksullukla mücadele etmektedir. Ülkenin tıbbi imkanları da oldukça yetersizdir. Ülke nüfusunun yalnızca %35’i, tam teşekküllü sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

9. Madagaskar

Madagaskar
Dünyanın En Fakir Ülkesi Madagaskar

Madagaskar, Afrika kıtasına bağlı tropik bir ada ülkesidir. Ülke, nüfus artışı, tıbbi yetersizlikler ve yanlış politikalar gibi sebeplerden ötürü dünyanın en yoksul ülkelerinden birisidir. Ülkede temiz su kaynaklarına ulaşabilen nüfusun oranı, oldukça düşük düzeydedir. Ülke içerisinde ishal, tifo, sıtma ve kuduz gibi hastalıklara sıklıkla rastlanılmaktadır. Eğitim konusunda da yetersiz olan Madagaskar’da, okuma yazma bilenlerin oranı düşüktür.

8. Orta Afrika Cumhuriyeti

Orta Afrika Cumhuriyeti
Dünyanın En Fakir Ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti

Orta Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan bir kara ülkesidir. Dünyanın ekonomik açıdan en fakir ülkelerinden birisi olan Orta Afrika Cumhuriyeti, kaos ve iç savaş sebebiyle ciddi zorluklar yaşamaktadır. Günümüzde Orta Afrika Cumhuriyeti’nin kişi başına düşen milli geliri, 1000 doların altındadır. Ülkenin geçim kaynağı ise tarıma dayanmaktadır. Eğitim alanında da oldukça yetersiz olan ülkede, okuma yazma bilmeyenlerin oranı %60’ın üzerindedir. Halk, Sıtma, AIDS ve cüzzam gibi hastalıklar ve tıbbi yetersizlikler ile mücadele etmektedir.

7. Burundi

Burundi
Dünyanın En Fakir Ülkesi Burundi

Burundi ya da resmi adıyla Burundi Cumhuriyeti, Afrika’nın orta kısmında bulunan bir kara ülkesidir. Burundi, dünya açlık endeksine göre dünyanın en yoksul ülkesi olarak kabul edilir. Ülkede ekonominin büyük bir kısmını, tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Ülkedeki iç çatışmalar, ayrımlar ve gelir düzeyi halkın büyük bir kısmının yoksullukla mücadele etmesine neden olmaktadır. Eğitim sistemi de zayıf olan Burundi’de, 15 yaş üzeri okuma yazma bilmeyenlerin oranı %86’dır. Tıbbi imkânsızlıkların yaşandığı ülkede, nüfusun büyük bir kısmı, tifo, sıtma ve humma gibi hastalıklarla mücadele etmektedir.

6. Afganistan

Afganistan
Dünyanın En Fakir Ülkesi Afganistan

Orta Asya’da yer alan Afganistan, dünyanın en yoksul ülkelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. 1979 yılından beri savaşlar, terör ve doğal afetlerle mücadele eden Afganistan’da halkın ciddi bir kısmı açlık sınırının altında yaşamaktadır. Okuma yazma oranının da düşük olduğu ülkede, fert başına düşen milli gelir oldukça azdır.

5. Nijer

Nijer
Dünyanın En Fakir Ülkesi Nijer

Gelişmemiş ülkeler arasında olan Nijer, Afrika kıtasının batısında bulunmaktadır. Altyapı yetersizliği, sömürge yıllarının izleri ve kısıtlı maddi kaynaklar ülkenin en büyük sorunları arasında görülmektedir. Nijer nüfusunun %76’sı, günlük 2$ gibi bir ücretle çalışmaktadır. Terör saldırılarının da sık sık yaşandığı ülkede, halkın azımsanamayacak bir kısmı açlıkla mücadele etmektedir.

4. Malavi

Malavi
Dünyanın En Fakir Ülkesi Malavi

Afrika kıtasının güneydoğusunda yer alan Malavi, bir kara ülkesidir. Dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden birisi olan Malavi’de, nüfusun büyük bir kısmı kırsal bölgelerde yaşamaktadır. Kişi başına düşen milli gelirin 500 doların altında olduğu ülkede, rüşvet oldukça yaygındır. Malavi’de, halkın yarısından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.

3. Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Dünyanın En Fakir Ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Afrika kıtasının en büyük 2. ülkesi olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde halkın büyük bir kısmı açlık ve tıbbi imkânsızlıklarla mücadele etmektedir. Ülkede kişi başına düşen milli gelir, 870 dolardır. Yer altı ve yer üstü doğal kaynaklar açısından dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olarak kabul edilen Kongo Cumhuriyeti’nde yaşanılan iç savaşlar ve gerilimler, ülkenin ekonomisini oldukça kötü etkilemiştir. Halkın yaklaşık olarak %79’u, yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Eğitim açısından da yetersiz olan ülkede, okuma yazma bilme oranı geçmiş yıllara göre oldukça gerilemiştir.

2. Liberya

Liberya
Dünyanın En Fakir Ülkesi Liberya

Dünyanın en yoksul ülkelerinden birisi olan Liberya’da kişi başına düşen yıllık gelir yalnızca 710 dolardır. Savaşlar ve iç gerilimlerin sıklıkla yaşandığı ülkede, halkın büyük bir kısmı açlık sınırında yaşamaktadır. Yapılan araştırmalara göre, ülke nüfusunun çoğunluğu günlük 1$ gibi bir ücretle çalışmaktadır. Yiyeceklerin de oldukça sağlıksız olduğu Liberya’da, halk yoksulluğun yanında çeşitli hastalıklarla da mücadele etmektedir.

1. Zimbabve

Zimbabve
Dünyanın En Fakir Ülkesi Zimbabve

Zimbabve ya da resmi adıyla Zimbabve Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde bulunan bir kara ülkesidir. 12,973,808 kişilik ülke nüfusunun %10’u başkent Harare ve çevresinde yaşamaktadır. Ülkede eğitim ve sağlık sektörü gelişim gösterse de, ekonomik ve politik sistemde oldukça büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Zimbabve halkının çok büyük bir kısmı, yoksullukla boğuşmaktadır. Gıda sıkıntısı ve çeşitli krizler yaşayan halk, çoğu zaman günde 1 öğün yemekle hayatta kalmaya çalışmaktadır. Düzgün bir ulaşım ağına ve altyapıya sahip olmayan Zimbabve’de AIDS ve HIV virüsü de oldukça yaygındır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.