En İyi Reçel Nasıl Yapılır?

0

Günümüzde neredeyse herşeyi süpermarketlerden hazır bir şekilde elde ettiğimizden dolayı nasıl yapıldıklarını unutabiliyoruz. Oysaki ev yapımı reçel mağazadan aldığımız reçelden daha taze ve tadı da oldukça iyi olabiliyor. Sizde kendi ev yapımı reçelinizi yapmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Ev yapımı reçelin nasıl yapılacağı aşağıdaki talimatlarla belirtilmiştir.

1             Malzemeler:

            Malzemeler:

  • 8 bardak (4 pint) tatlı taze meyve (çilek, yaban mersini veya kayısı gibi)
  • Bir paket pektin tozu (isteğe bağlı)
  • 4 su bardağı şeker (portakal gibi meyveler için 5 1/3 su bardağı kullanın)
  • 1/4 su bardağı limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı. tereyağı veya margarin

 

2 Malzemelerin Hazırlanması

Malzemelerin Hazırlanması

  1. Pektin kullanıp kullanmayacağınıza karar verin. Reçel yapmak için pektin kullanmak zorunda değilsiniz; Bununla birlikte, reçelin jöle benzeri bir kıvama sahip olmasına yardımcı olur ve akmasını engeller. Bununla birlikte, pektin kullanıyorsanız, kullanmanız gereken bileşenlerin şeker / meyve oranı için talimatları okumalısınız. Bu, tarifin biraz değişmesine neden olacaktır.

 

  1. Kavanozunuzu sterilize edin. Eski kavanozları kullanamazsınız – özellikle konserve amaçlı kavanozlar almanız gerekir. Bunu yapmak için, kavanozları 10 dakika suda kaynatın. Ardından, temiz bir havlu üzerine baş aşağı yerleştirin ve kullanmaya hazır olana kadar bekleyin. Küçük kavanozlar kullanacaksanız birden fazla kavanozu sterilize edip hazır hale getirmeniz gerekecektir.
  • Kavanozları doğru şekilde sterilize etmeniz çok önemlidir, çünkü konserve temel prensibi yiyecekleri bozan tüm mikroorganizmaları öldürmek, ardından yiyecekleri bu mikroorganizmalardan korumaktır.

 

  1. Meyveleri hazırlayın. Önce meyveyi akan suyun altında yıkayın ve yemeye hazır hale getirmek için ne yapmanız gerekiyorsa o şekilde yapın. Soyun, çukurları(ezilmeler vb, sapları veya çıkarmanız gereken her şeyi çıkarın. Ardından, meyveyi küçük kullanılabilir parçalar halinde kesin. Ahududu, böğürtlen veya yaban mersini kullanıyorsanız, onları kesmeniz gerekmez, ancak kayısı, incir, çilek veya bu gibi meyvelerden daha büyük bir meyve kullanıyorsanız, onları 1/2 inç ( 1.25 cm) parçalar halinde kesin. Örneğin her çilek yarı hatta dörtte bir olacak şekilde kesilmelidir.
  2. Meyveyi ezin. Meyveyi yıkayıp hazırladıktan ve kuruması için biraz zaman verdikten sonra, meyveyi patates ezici veya tahta kaşıkla ezebilirsiniz. Meyve doğal olarak yumuşar ve kaynatıldıkça daha yumuşak hale gelir. Meyveleri ezmek için ne kadar zaman harcayacağınız, ne tür bir reçel istediğinize bağlıdır – daha büyük meyve parçalarıyla daha kalın reçel istiyorsanız, meyveyi 1-2 dakika ezin; daha yumuşak reçel için 3 dakikadan daha fazla ezebilirsiniz.
  3. Meyveleri bir tencereye veya büyük bir tencereye hazırlayın. İlk olarak, 8 bardak meyveyi tencereye veya tavaya koyun ve ardından karışıma limon suyu ve tereyağı ekleyin. 1/4 bardak limon suyu ve 1/2 çay kaşığı tereyağı veya margarin ekleyin. Malzemeleri yavaşça karıştırın. Karışımı kolaylaştırmak için tereyağını ısıtabilirsiniz. Limon suyu, reçelin tatlılığının bir kısmını kesecektir.

3                         Reçel Yapma

                        Reçel Yapma

  1. Meyve karışımını tam bir kaynama noktasına getirin. Tam kaynama, karıştırdığınızda kabarcıkların durmadığı veya azalmadığı bir kaynamadır. Meyveyi yakmamak için sürekli ve dipten karıştırın. Meyve karışımının kaynatılması, meyve suyunun meyveden çıkmasını ve tencerenin yanmasını önleyecektir.

 

  1. Şekeri dökün. Ocak açıkken şekeri dökün ve tamamen eriyene kadar karıştırın. Şekeri eklediğinizde meyvenin daha net ve daha parlak hale geldiğini göreceksiniz. Sürekli karıştırmaya devam edin. Bu tarif için 8 bardak meyveye (1: 2 şeker / meyve oranı) için 4 bardak şeker kullanmalısınız, ancak oranların değişebileceğini unutmayın. Portakal gibi daha acı bir meyve kullanıyorsanız, oran 2: 3’e (her üç bardak meyve için iki bardak şeker) kullanılabilir.
  • Şekeri fazla kaçırmayın. Bunun reçeli daha güzel hale getireceğini düşünebilirsiniz, ancak aslında reçelin kıvamını bozacaktır.

 

  1. Meyve karışımını 5-20 dakika daha kalın, şurup kıvamına gelene kadar pişirin. Karışımı doğru kıvama gelinceye kadar kısık ateşte ısıtın; bu işlemin süresi kullandığınız meyve türüne göre değişir, çünkü bazı meyvelerin yumuşaması daha uzun sürer. Pektin kullanıyorsanız, paketin kaynatılması için gereken süreyi kontrol edin. Sürekli karıştırmaya devam edin.
  • Jölenin kıvamını soğuk bir kaşıkla test edebilirsiniz.
  1. Ateşten alın. Karışım hazır olduğunda, ısıyı kapatın ve tencereyi ocaktan kaldırın.

 

  1. Üst yüzeydeki köpük veya kabarcıkları temizlemek için bir kaşık kullanın. Beyazımsı olacak ve bazı kısımlar diğerlerinden daha fazla olacaktır. Her lekeyi almak zorunda değilsiniz, ancak reçelde bırakırsanız kıvamı değiştirir ve tadı çok iyi olmaz.

4 Reçeli Saklama

Reçeli Saklama

  1. Reçel veya jöleyi hazırlanan kavanozlara doldurun. Reçeli kavanoza koymak için bir konserve hunisi kullanın. Her kavanozun üstünde 1/8 inç boşluk veya “kafa alanı” bıraktığınızdan emin olun. Herhangi bir kalıntı veya damlayı çıkarmak için kavanozların çerçevesini ve dişlerini temiz, nemli bir bezle silin. Özellikle contanın gideceği üst yüzeyi temizlediğinizden emin olun.
  2. Kavanozların contalarını hazırlayın. Orta boy bir tencerenin dibinde yaklaşık 3 cm yükseklikte su kaynatın ve ocaktan alın. Contaları suya yerleştirin. Onları batırmak için aşağı doğru itin ve eşit şekilde ısıtmak için birbirlerine istiflememeye çalışın. Bir ya da iki dakika yumuşamalarını bekleyin. Doğru adım yaparsanız, çerçeveleri kelepçelerken ve silerken bu adımı yapabilirsiniz.

 

  1. Kavanozları içinde reçel ile 10 dakika kaynatın. Bunu yapmak için, kavanozları bir su banyosu konservesinde veya büyük bir tencerede bir rafın üzerine indirin. Büyük bir tencere kullanıyorsanız, kavanozların doğrudan tencerenin altına dayanmaması için altına bir raf veya başka bir ara parçası yerleştirebilirsiniz. Bunları 3-4 cm kaplayacak kadar sıcak su ekleyin. Ardından, konserve kapağını kapatın ve suyu hafif bir kaynamaya getirin.

 

  1. Kavanozları soğutun. Kavanozları kaynar sudan çıkarın. Kavanoz maşaları bunu yapmanın güvenli bir yoludur, ya da rafın tamamını bir su banyosu konservesinde kaldırabilirsiniz. Kavanozları soğutmak için temiz bir havlu üzerine yerleştirin. Kavanozları 24 saat soğumaya bırakın. Metal kapakların yüksek bir ses çıkardığını duyabilirsiniz. Bu sadece kavanozun içinde soğuyan ve kısmi bir vakum yaratan içeriktir.

 

  1. Kavanozların mühürlendiğinden emin olun. İçindekiler soğutulduğunda oluşan vakum “kubbe” kapağını çok sıkı bir şekilde aşağı çekmiş olmalıdır. Kapağın ortasını aşağı doğru bastırabiliyorsanız, sızdırmaz. Geri yaylanmamalıdır. Herhangi bir kavanoz mühürlenmediyse, üzerlerine yeni bir kapak yerleştirip tekrar işleyebilir veya bu kavanozları buzdolabında saklayabilir ve içindekileri yakın bir zaman için kullanabilirsiniz.

 

  • Dış kısımdaki yapışkan kalıntıları temizlemek için kavanozları serin, sabunlu suyla yıkayın. Bu noktada halkaları çıkarabilirsiniz, çünkü contalar kendilerini güvenli bir şekilde tutmuştur. Paslanmayı önlemek için halkaları değiştirmeden önce halkaların ve kavanozların iyice kurumasını bekleyin.

Bu yazımızda da evde en iyi reçel nasıl yapılır onu anlatmaya çalıştık. Ev yapımı reçelinizi afiyet ve sağlıkla yemenizi temenni ederiz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.