23 Mayıs 2020 En İyi İftar Menüsü (Mantarlı Et Sote)

4

30.Gün en iyi iftar menüsü yazı dizimizin son bölümünde sizlere, Mantarlı Et Sote ve Çiğ Börek tarifi vereceğiz. Sohbet konumuz ise “ Özü Sözü Bir Olmak”. Bu geceki tariflerimiz canım annem Emine Dobrucalı’dan. Harika yemekler yapar. Eli de çok lezzetlidir. Ellerinden öpüyorum. Allah, analarımızı her daim başucumuzda tutsun inşallah!

30. Gün İftar Menüsü

Mercimek Çorbası

Mantarlı Et Sote

Salata

Pilav

Güllaç

Mantarlı Et Sote Tarifi

etli mantar sote

Malzemeler

500 gram kuşbaşı et

500 gram mantar

2 adet soğan

1 adet biber

4 adet domates

1 kaşık salça

Karabiber

Kimyon

½ çay bardağı zeytinyağı

Tuz

Mantarlı Et Sote Hazırlanması ve Sunumu

İlk olarak etimizi kızdırdığımız tencereye koyarak güzelce kavuruyoruz. Sonra soğanları yemeklik doğrayarak zeytinyağı ile birlikte ete ekliyoruz. Biberi ince doğrayarak ekliyor ve kavuruyoruz. Salçayı ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz. Domatesi eklemeden önce mantarı doğrayarak ekliyoruz. Burada önemli olan mantarı çok ince doğramamaktır. İyice öldürmeden önce domatesi de ekliyor ve kavuruyoruz. Altını kısıp 5 -10 dakika kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. İndirmeden önce baharatlarını ve tuzu eklemeyi unutmayın. Tuzunu önce koymama nedenimiz mantarlı et sote yemeğimizdeki etin sertleşmesine engel olmak.

Sahur Lezzetimiz Çiğ Börek

çiğ börek
Çiğ Börek

Malzemeler

Hamuru İçin bardak un

1 buçuk bardak su

1 tatlı kaşığı tuz

İç Malzeme

250 gram kıyma

1 baş soğan

Nane

Karabiber

Tuz

Nane

1 domates

1 çay bardağı su

1 adet biber

Kızartmak İçin

Su bardağı sıvı yağ

Hazırlanması ve Sunumu

İç malzememizi hazırlamak için soğanı rendeliyoruz. Biber ve domatesi mantarlı et sote yemeğimizden çok daha küçük ve incecik doğruyoruz. Kıyma, tuz, baharatlar, soğan ve biberi karıştırıp suyunu veriyoruz.

Hamurumuzu yapmak için Un, tuz ve suyu karıştırıyoruz. Sert bir hamur yapıyoruz. Yaptığımızdan hamurdan mandalina büyüklüğünde hamur topları koparıp beze yapıyoruz. Bezelerimizi tabak büyüklüğünde açıyoruz. Her açtığımız bezeyi kenara koyuyoruz.

Bu böreği yapmak için 2 kişi olmanız size avantaj sağlayacaktır. Eğer kendiniz tek başınıza yapacaksınız bezeleri açma işini tamamladıktan sonra iç malzeme ve kızartma işini yapmalısınız. Aksi takdirde yağınız yanabilir.

Bu böreğin özelliği bol yağda kızarmasıdır. Eğer yağınız kızgın olmazsa ve bol olmazsa çok yağ çeker ve kurur. Böyle olmaması ve içinin sulu kalması için bol ve kızgın yağda kızarması gerekmektedir.

Sohbet Konumuz: Özü Sözü Bir Olmak

mantarlı et sote

Kişisel hayatında ve toplumsal hayatta eylemleri ve söylemleri arasında uyum olması bireyin toplum tarafından etkili biri olmasını sağlar. Bireyin güvenilirliği genelde bu argümanlarla belirlenir. Bir insana güvenebilmek için onun söylediklerini yapıp yapamadığına bakılır. Söylediklerini yapabiliyorsa güvenilir bir insandır. Böyle insanların sayısal olarak fazla olduğu toplumlarda dayanışma ve güven dolu bir yaşam mevcuttur.

Allah C.C. Kur’an’ da insanları bu konuda uyarmıştır. “ Ey İnsanlar! Yapamayacağınız şeyleri neden söylüyorsunuz? Yapamayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında büyük bir nefretle karşılanır.”[1]

Rabbimiz yöneticilere ve kanaat önderlerine de şu şekilde uyarılarda bulunmuştur. “ Ey âlimler! Sizler kitabı okuduğunuz halde yani gerçekleri bildiğiniz halde; diğer a iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Aklınızı kullanmıyor musunuz?”[2]

Müslüman kanaat önderleri ve din âlimleri ile yöneticiler İslam’ı layıkıyla temsil etmelidir. İnsanları uyarmakla sorumlu olduğu davranışlar ve kavramları ilk olarak kendi hayatında tatbik etmelidir. Yani kendi yaşadığı hayatı tavsiye etmeli ve tebaasını da bu hayata davet etmelidir. Başkalarının yaşadığı hayatlardan örnekler verip kendi varlık içinde yaşamamalıdır. Tebaasında olan insanlara tasarrufu emreden ve tavsiye eden bir yöneticinin kendisi israf içinde yaşarsa tebaasının ona olan güven duygusu zedelenecektir.

Özellikle Müslümanlar için en güzel örnek olan Peygamberimiz Hz. Muhammed kendi hayatıyla diğer insanlara örnek olmuştur. Bu nedenle söylediği her söz etkili olmuştur.

Bir gün kendisine hırsızlık yapmış bir kadın ellerinin kesilmemesi için yalvarmaya gelmişti. Peygamberimiz (s.a.v.) ise “ vallahi hırsızlık yapan Muhammed’in kızı Fatıma bile olsa elini keserdim.”[3] diyerek kadına cevap vermiştir.

Sözün tesir etmesi için söyleyenin” söylem, eylem birliği”nin olması gerekmektedir. Aksi takdirde bir sözü veya telkini 1000 kere de duysak bizde tesiri olmayacaktır.

Bugün sizlere son olarak yaptığımız sahur yemeğinde Çiğ Börek, iftarda ise Mantarlı et Sote tarifi verdik. Sohbet konumuz da “Özü Sözü Bir Olmak” idi. Hayatınızın geri kalanında özü sözü bir, bir insan olmanız ve böyle insanlarla karşılaşmanız dileğiyle bu yazı dizisinden sizlere veda ediyorum. Ama başka yazılarda buluşacağız. Bayramınız mübarek olsun. Sağlıcakla kalın!

 

4 Yorumlar
  1. Musa diyor

    Çok teşekkür ediyoruz.Rabbim herkesi özü sözü bir olanlardan eylesin.Hayırlı bayramlar.

    1. Ebru diyor

      Ramazan ayı boyunca tariflerinizden faydalandık sohbet konularınızla bilgilendik, öğrendik hakkınızı helal edin hayırlı bayramlar

  2. Burcu diyor

    Tariflerinizle herbiri birbirinden leziz.

  3. Tuğba diyor

    Mübarek Ramazan ayımızın sonuna geldik, insan yükleniyor gidişine.. Rabbim yeni Ramazanlara erişmeyi nasip etsin. Güzel yazılarınızdan ve tariflerinizden çok faydalandık. Emeğinize sağlık Derya hanım iyi bayramlar😍

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.